Translate

Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Η Ακολουθία του Νυμφίου στην ενορία Κυνοπιαστών



Το απόγευμα της Κυριακής 1 Απριλίου 2018 τελέστηκε στον Ι.Ν. της Υ.Θ. Ελεούσης στο χωριό Κοινοπιάστες, η Ακολουθία του Νυμφίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας τόνισε ότι με την Σταυρική Του θυσία ο Κύριός μας συνήψε νέα διαθήκη με τους ανθρώπους, η οποία περιλαμβάνει την τήρηση του Θείου θελήματος. Στην Ευαγγελική περικοπή της ημέρας επισημαίνονται τρία πράγματα. Πρώτον αναφέρεται η παραβολή της ξηρανθείσης συκής. Ο Ιησούς Χριστός ως τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος είχε τα λεγόμενα αδιάβλητα πάθη, πεινούσε δηλαδή, διψούσε. Κάποια στιγμή που πείνασε, θέλησε να τραφεί από μια συκιά. Βλέποντάς την  όμως να μην έχει καρπούς, αλλά μονάχα φύλλα, την καταράστηκε, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την σημασία που έχει για εμάς τους Χριστιανούς η καλλιέργεια, δια του πνευματικού αγώνος, καρπών μετανοίας, προσευχής και ταπεινώσεως, με την εγκοπή του ιδίου θελήματος και την  τήρηση του Θείου θελήματος. Δεύτερον, στο Ευαγγέλιο της ημέρας μνημονεύεται ακόμη άλλη μια παραβολή, στην οποία ένας πατέρας έχοντας δύο υιούς, στέλνει τον πρώτο να πάει στο χωράφι. Αυτός ενώ του λέγει ότι θα πάει αμέσως, τελικά δεν πηγαίνει. Ο έταιρος υιός, αρχικά αρνήται να πάει στο χωράφι, τελικά όμως πηγαίνει. Και  ρωτά  ο Κύριος, ποιός από τους δύο υιούς τήρησε το πατρικό θέλημα ; Και η  τρίτη παραβολή αναφέρει έναν κύριο που έφτιαξε αμπελώνα, μισθώνοντάς τον στους γεωργούς, για να τον καλλιεργήσουν. Οι γεωργοί όμως έπαιρναν τους καρπούς ξεχνώντας να αποδώσουν το μερίδιο στον ιδιοκτήτη του αμπελώνος. Ο κύριος διάλεξε άλλους γεωργούς, αλλά και εκείνοι ακολούθησαν την ίδια τακτική. Τότε ο κύριος στέλνει τον υιό του να καλλιεργήσει τον αμπελώνα, μια κίνηση που οδήγησε τους γεωργούς στο να σκοτώσουν τον υιό και να μοιραστούν την κληρονομιά. Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι ο Θεός φεύγει από τις καρδιές εκείνες που δεν είναι καρποφόρες και καθαρές. Σε αυτή την περίπτωση μετακομίζει και πηγαίνει σε άλλους ανθρώπους που και πρόθυμοι είναι και δεκτικοί. Έτσι και ο Ισραήλ αρνήθηκε και σταύρωσε τον Κύριο της Δόξης. Επαφίεται σε εμάς, τον νέο Ισραήλ, πώς θα διαχειριστούμε τις δωρεές που μας έχει χαρίσει ο Θεός. Σε διαφορετική περίπτωση ο Θεός θα εγκατασταθεί σε άλλους λαούς που διψούν για την αλήθεια, όπως λ.χ. οι λαοί της Αφρικής, όπου κηρύσσεται το Ευαγγέλιο της αληθείας και καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Κυρίου.
Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος ζήτησε από τους πιστούς οι ανωτέρω σκέψεις να γίνουν αφορμή, ώστε να ανοίξουν τα σπλάχνα των οικτιρμών τους, βιώνοντας την μετάνοια και τότε ο Νυμφίος Χριστός θα βρίσκεται παντοτινά εντός των καρδιών τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια: