Translate

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ


Το απόγευμα της Δευτέρας 24 Δεκεμβρίου 2018 τελέστηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτ. Ιωάννης Βλάσσης, εφημέριος του Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Γαρίτσας.
Ο π. Ιωάννης αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, επεσήμανε ότι ο άνθρωπος πλάστηκε σύμφωνα με το προαιώνιο σχέδιο του Θεού ως κατ’εικόνα Αυτού. Λαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία και εφόδια-χαρίσματα προκειμένου να ολοκληρωθεί και να ομοιωθεί ως κατά χάριν Θεός. Σκοπός αυτής της δημιουργίας του ανθρώπου είναι να μετέχει στην Δόξα του Θεού, να γίνεται “μέτοχος Θείας Δόξης”. Η αγάπη του Θεού είναι το αποτέλεσμα της δημιουργίας του ανθρώπου. Αυτή η αγάπη είναι που έκανε τον άνθρωπο έλογον πρόσωπο και κορωνίδα της δημιουργίας. Έλαβε χαρίσματα θεία : λογικό, αυτεξούσιο, συνείδηση και κρίση, ώστε να επιτελέσει τον σκοπό του. Ο μισάνθρωπος όμως διάβολος με την μορφή όφεως εξαπατά τους προωτοπλάστους, με αποτέλεσμα εκείνοι να βρεθούν εκτός του Παραδείσου και να απολέσουν την σχέση και την κοινωνία τους μετά του Δημιουργού τους. Ο Θεός όμως δεν αφήνει το πλάσμα του να καταστραφεί. Ο Κυριος υπόσχεται ότι η κεφαλή του φιδιού θα συντριφτεί. Την υπόσχεση αυτή η Εκκλησία μας την ονομάζει “Πρωτευαγγέλιον”. Η πίστη αυτή διατηρήθηκε μέσα στους λαούς και στις φυλές της γης για λύτρωση και αποκατάσταση. Έτσι βλέπουμε να προφητεύεται ο ερχομός του Κυρίου εις τον κόσμο, από τους δικαίους της Παλαιάς Διαθήκης, από αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, από λατίνους συγγραφείς  ακόμα και από σοφούς της Κίνας και της Ινδίας. Όλος ο γνωστός προ Χριστού κόσμος, αγωνιά και προσμένει το μέγα θαύμα της προ αιώνων πολλών δουλείας του, από τα δεσμά της αμαρτίας και του θανάτου. Και να φως ανέτειλεν ημίν, η προ αιώνων σωτήριος προφητεία, στο ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ. Σύμφωνα με τον λόγο του Αποστόλου Παύλου ο Θεός μας αξιώνει να ζούμε τον Χριστό μέσα σε μια συνεχή κοινωνία στη ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας, στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Από την άλλη στον κόσμο μας οι δυνάμεις του σκότους παλεύουν και αγωνίζονται να γκρεμίσουν κάθε τι Χριστιανικό. Η Ορθόδοξη πατρίδα μας κινδυνεύει από αυτές τις αντίθεες δυνάμεις, να αλλοιώσει τον χαρακτήρα της και να γίνει μια χώρα χωρίς πίστη, χωρίς παραδόσεις, χωρίς αρχές και αξίες. Πρωτόγνωρα νομοθετήματα μπαίνουν στην ζωή των Ορθοδόξων Ελλήνων που προβληματίζουν αλλοιώνουν, διχάζουν.
Καταλήγοντας ο π. Ιωάννης ευχήθηκε ο Γεννηθείς Θεάνθρωπος να μας ενισχύει και να κατευθύνει την ζωή μας και ιδιαίτερα να φωτίζει όλους εκείνους που κυβερνούν την χώρα μας.
Στον σύντομο λόγο του στο τέλος του Εσπερινού ο κ. Νεκτάριος παίρνοντας αφορμή από τον προφήτη Ησαϊα, τόνισε ότι ακόμα και ολόκληρα έθνη ηττώνται μπροστά στο μεγαλείο και την αγάπη του Τριαδικού Θεού. Οι άνθρωποι εκείνοι που είτε από άγνοια, είτε ηθελημένα πολεμούν την Εκκλησία μας, να γνωρίζουν ότι ματαιοπονούν. Στο τέλος νικά η Ενσαρκωμένη αγάπη, ο Ιησούς Χριστός, όχι ρεβανσιστικά, αλλά διότι πολύ απλά το ψεύδος και η κακία διαλύονται μπροστά στην αλήθεια και την αγάπη.
Τέλος ο Μητροπολίτης Κερκύρας ευχήθηκε σε όλους καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα και ο Γεννηθείς Κύριός μας, να φωτίζει τον  κόσμο μας που πορεύεται δίχως πνευματική πυξίδα μέσα στο ζόφο του σκότους.   















Δεν υπάρχουν σχόλια: