Translate

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

«Ναι» από το ΣτΕ στην πρωινή προσευχή και τον εκκλησιασμό των μαθητών

«Ναι» από το ΣτΕ στην πρωινή προσευχή και τον εκκλησιασμό των μαθητών
Με τις "ευλογίες" του Συμβουλίου της Επικρατείας, προβλέπονται ο εκκλησιασμός και η πρωινή προσευχή για τους μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, πλην όσων έχουν απαλλαγεί για λόγους θρησκευτικής συνείδησης ή ασπάζονται διαφορετικό θρήσκευμα.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι νομίμως γίνονται ο εκκλησιασμός και η πρωινή προσευχή στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, ενώ αντίθετα είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και είναι γεγονός ότι δεν έχει νομοθετικά προβλεφθεί η δυνατότητα απαλλαγής όσων μαθητών επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης, κατόπιν σχετικής δήλωσης των γονέων τους.

Ακολουθώντας το σκεπτικό παλαιότερων αποφάσεών του, το ΣτΕ έκρινε «η προσευχή και ο εκκλησιασμός στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας συνιστούν, όπως και η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών, αναγκαία μέσα, με τα οποία υπηρετείται ο συνταγματικός σκοπός της αναπτύξεως της θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων κατ’ άρθρο 16 παράγραφος 2 του Συντάγματος». Ωστόσο ξεκαθαρίζεται ότι αυτό αφορά «αποκλειστικά τους μαθητές που ασπάζονται το Ορθόδοξο Χριστιανικό δόγμα και όχι στους ετερόδοξους, αλλόθρησκους ή άθεους μαθητές».

Οι τελευταίοι -αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας- «που απολαμβάνουν το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία κατοχυρώνεται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 του Συντάγματος, έχουν ευθέως βάσει της συνταγματικής αυτής διατάξεως δικαίωμα απαλλαγής από την προσευχή και τον εκκλησιασμό, χωρίς καμία δυσμενή συνέπεια, εφόσον οι γονείς τους υποβάλουν δήλωση ότι δεν επιθυμούν, για λόγους θρησκευτικής συνείδησης, να συμμετέχουν τα τέκνα τους στην προσευχή και τον εκκλησιασμό». Ως προς την εξαίρεσή τους πάντως, υπήρξε μειοψηφία στην απόφαση.

Έτσι, ακυρώθηκε εν μέρει το Προεδρικού Διάταγμα 79/2017 που αφορά την «οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων», κατά το μέρος εκείνο με το οποίο προβλέπεται η τέλεση κοινής προσευχής μαθητών και εκπαιδευτικών των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων, καθώς επίσης και κατά το σκέλος εκείνο με το οποίο προβλέπεται η δυνατότητα εκκλησιασμού των μαθητών στο πλαίσιο συγκεκριμένων εορτών.

Υπενθυμίζεται ότι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει γονείς μαθητών κατά του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος το οποίο κρίθηκε ότι «κατά παράβαση του άρθρου 13 παράγραφος 1 του Συντάγματος και των άρθρων 9 της ΕΣΔΑ και 2 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλου της ΕΣΔΑ δεν προβλέπει τη δυνατότητα απαλλαγής από τον εκκλησιασμό μαθητών νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων για λόγους θρησκευτικής συνείδησης, κατόπιν σχετικής δήλωσης των γονέων τους».

Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: