Translate

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Η εορτή του Αγίου Δημητρίου στη Κέρκυρα

 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος λειτούργησε στη γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου, στη βόρεια Κέρκυρα. Κατά την πανύγηρι της Ιεράς Μονής, προσήλθαν και αντιπροσωπείες από τα υπόλοιπα μοναστήρια της Κέρκυρας.

Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος προς την αδελφότητα, υπό την πεπνυμένη καθοδήγηση της γεροντίσσης  Αγαθοκτίστης και στους ευλαβείς προσκυνητές της Ιεράς Μονής, επικέντρωσε την ομιλία του στο ευαγγελικό ανάγνωσμα, στους λόγους του Κυρίου μας και τόνισε τρία σημεία. Πρώτον, «ὅτι δὲ ἐκ τοῦ κόσμου οὐκ ἐστέ, ἀλλ' ἐγὼ ἐξελεξάμην ὑμᾶς ἐκ τοῦ κόσμου, διὰ τοῦτο μισεῖ ὑμᾶς ὁ κόσμος. ». Ανέλυσε το νόημα του κόσμου ή του κοσμικού φρονήματος, από το οποίο η σύγχρονη κοινωνία έχει  παραδοθεί σε αυτό, με αποτέλεσμα να είναι τραυματισμένη η σύγχρονη κοινωνία μας από την εμπαθή κατάσταση, την ποικίλη κακία και την αδιαφορία της παρουσίας του Θεού στη ζωή μας. Οι μοναχοί αγωνίζονται για την απόταξη του κοσμικού φρονήματος στη ζωή τους. Το ίδιο και οι άγιοι της πίστεως μας στον αγώνα τους προκειμένου να μην κυριευθούν από το κοσμικό φρόνημα, θυσίασαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι για την πίστη του Χριστού μας και την ελπίδα και την βεβαιότητα της ζωής της αιωνιότητας. Και ο Άγιος Δημήτριος που σήμερα τιμά η εκκλησία μας αγωνίστηκε προκειμένου να μην παρασυρθεί από το κοσμικό φρόνημα και μαρτύρησε για τον σκοπό αυτόν.

Το δεύτερο σημείο είναι ότι, όπως ανεφώνησε  ο μαθητής του Αγίου Δημητρίου, ο Άγιος Νέστορας κατά την πάλη του με τον Λυαίο, « ο Θεός του Δημητρίου βοήθει μοι », ανέλυσε την παρουσία του αληθινού Θεού στη ζωή μας, που αυτός ο αληθινός Θεός επέλεξε τους χριστιανούς και τους ξεχώρισε από την πτώση και την φθορά και το κοσμικό αυτό πνεύμα. Ο Θεός του  Αγίου Δημητρίου  είναι ο προσωπικός μας Θεός και πατέρας, είναι ο δημιουργός του σύμπαντος κόσμου και όσο και αν προσπαθούμε να τον απωθήσουμε από την ζωή μας Εκείνος θα παραμένει πάντοτε ο Θεός μας και εμείς ο λαός Του. Ο Πατέρας μας και εμείς τα παιδιά Του και οι θυγατέρες Του. 

Το τρίτο σημείο είναι «διὰ τοῦτο μισεῖ ὑμᾶς ὁ κόσμος ». οι εκλεκτοί του Θεού και οι αγωνιζόμενοι από αγάπη για τον Θεό είναι στο επίκεντρο της κακίας του κόσμου, γι’ αυτό μαρτύρησαν και οι άγιοι μάρτυρες στη ζωή τους, γι’ αυτό η Εκκλησία συνεχίζει να διώκεται και να πολεμείται από τότε που σαρκώθηκε ο Υιός και Λόγος του Θεού. Και όσο θα υπάρχει το κοσμικό φρόνημα τόσο θα διώκεται η Εκκλησία του Χριστού μας. Σήμερα στη εποχή της παγκοσμιοποίησης, ζει η κοινωνία μας στον υπέρτατο βαθμό την εκκοσμίκευση γι’ αυτό και η Εκκλησία του Χριστού διώκεται με μένος από όλα τα κέντρα των εξουσιών.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος τόνισε και είπε , η Εκκλησία του Χριστού γεννήθηκε στο ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ, ανδρώθηκε στις κατακόμβες των διωκόμενων χριστιανών και ταπεινώθηκε στα αυτοκρατορικά ανάκτορα. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στις μοναχές και στους προσκυνητές της Ιεράς Μονής, ο Άγιος Δημήτριος να είναι το σύμβολο της αντιστάσεως στον πνευματικό τους αγώνας που ο καθένας μας καλείτε να διεξάγει και στους εορταζόμενους κάθε καλό, με τις πρεσβείες του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου.


















Δεν υπάρχουν σχόλια: