Translate

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΑΔΙΚΥΤΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

 Την Κυριακή 31 Οκτωβρίου  2021, στα πλαίσια λειτουργίας της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, έγινε η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση με συμμετοχή γονέων και ζευγαριών από την Κέρκυρα, αλλά και από την Θεσσαλονίκη, τον Βόλο και αλλού. 

                Επίσημη προσκεκλημένη  και ομιλήτρια ήταν η κ. Βαρβάρα Βασιλάκη, διπλωματούχος στην συμβουλευτική ψυχικής υγείας και συγγραφέας. Το θέμα που ανέπτυξε ήταν:"Γονέας, δεν είναι απλά ένας ρόλος".

                Την εκδήλωση άνοιξε  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ο οποίος  χαιρέτισε την πρώτη συνάντηση της σχολής γονέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, τονίζοντας την σπουδαιότητα της σχολής όλα αυτά τα δέκα εννέα χρόνια ύπαρξης της, την βοήθεια που έχει προσφέρει στους γονείς και την οικογένεια να ξεπεράσουν προβλήματα και δυσκολίες μέσα σε εποχές εκκοσμίκευσης. Ευχαρίστησε την ομιλήτρια που δέχθηκε την πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως μας, τους υπευθύνους της σχολής γονέων και τους συμμετέχοντες για την πολυπληθή παρουσία τους.

                Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η ομιλήτρια κ. Βασιλάκη, η οποία τόνισε  ότι, σήμερα δεν ήρθαμε στη σχολή γονέων για να γίνουμε "καλοί γονείς", αλλά για να μάθουμε, να συζητήσουμε,να προβληματιστούμε και να βρούμε τρόπους να γίνουμε καλύτεροι γονείς. Δεν είμαι ο μόνος γονέας που κάνει λάθη. Μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο.Ο "ρόλος" του γονέα μας δείχνει τον τρόπο πως να λειτουργούμε συνδυαστικά.

                Σε μια απαιτητική κοινωνία που μας καλεί να αναλάβουμε και να αποδώσουμε πολλούς και σύνθετους ρόλους, είναι σημαντικό για πολλούς από εμάς, όταν κληθούμε να φέρουμε εις πέρας το"ρόλο" του γονέα να τον προσεγγίσουμε ως ο εαυτός  μας, υπεύθυνα, αληθινά. Γονέας δεν είναι κάτι ακατόρθωτο ή δύσκολο. Δεν σημαίνει συνταγές. Σημαίνει πρωτίστως σχέση με τον Θεό, σχέση με τον σύντροφο μου, σχέση με τα παιδιά μου. Κυρίως η σχέση μου με τον Θεό είναι ουσιαστική και αιώνια. Είμαστε εδώ όχι μόνο ως γονείς, αλλά και ως παιδιά. Γιατί και εμείς γαλουχηθήκαμε από τους δικούς μας γονείς. Αλλά ταυτόχρονα συνεχίζουμε να είμαστε και παιδιά του Θεού .

                Αυτό που χρειάζεται, είναι να γίνουμε οι γονείς που χρειάζονται  τα παιδιά μας και γι' αυτό αξίζει να αποκτήσουμε μια καλή και ώριμη σχέση ως ενήλικες με το Θεό Πατέρα, αλλά και ως γονείς με τα παιδιά μας. Να γίνουμε συνοδοιπόροι στις δυσκολίες τους, να τα μάθουμε να λειτουργούν συναισθηματικά και να χαμηλώσουμε στο δικό τους ύψος με κατανόηση. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τα λάθη μας. Τα παιδιά συγχωρούν. Να μην είμαστε αποξενωμένοι, να είμαστε στη ζωή του σήμερα. Να υπάρχει αυθεντικότητα, ευρύτητα, ενσυναίσθηση και επίγνωση, για να είσαι ο εαυτός σου και να γίνεις καλύτερος γονέας  για το παιδί σου.

                 Τελειώνοντας την ομιλία της η κ. Βασιλάκη τόνισε: Γονέας σημαίνει σχέση, σημαίνει χρόνος για το παιδί μου. Σχέση σημαίνει συγχωρώ, σημαίνει κάνω όνειρα, σημαίνει αγαπώ ανιδιοτελώς. Ο γονέας δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα του παιδιού του. Αν προσπαθήσει να το κάνει θα αποπροσανατολιστεί από το παιδί του. γονέας σημαίνει σταυρός και σταυρός σημαίνει σωτηρία. Εμπιστευθείτε τον Θεό, προσεύχεστε σ' Αυτόν, έχετε κουράγιο και πίστη. Φροντίστε την ψυχική σας υγεία και θα επιβραβευτείτε   Στη συνέχεια η κ. Βαρβάρα Βασιλάκη απάντησε σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων και υπήρξε ένας μικρός κατατοπιστικός διάλογος στα όσα ειπώθηκαν.

                Η δεύτερη  διαδικτυακή συνάντηση της Σχολής Γονέων της Ιερά Μητροπόλεως  θα γίνει την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 8 το βράδυ με ομιλητή τον π. Συμεών Βενετσιάνο, Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογενείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με θέμα: " Σχέση ζευγαριού και παιδιών σε εποχή αποϊεροποίησης".





Δεν υπάρχουν σχόλια: