Translate

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Ηλιούπολης

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος σήμερα Κυριακή του Τελώνου καί Φαρισαίου, λειτούργησε καί μίλησε στον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων Ηλιουπόλεως στην Αθήνα.

Στον ως άνω ιερόν ναό μετέβη με την ευκαιρία, προκειμένου να τελέσει το μνημόσυνο ενός νέου παιδιού του Κωνσταντίνου Τζαφέστα εγγονού του εκ Κερκύρας ιερέως π. Κων/νου Τζαφέστα που πρό 40 ημερών δυστυχώς με τροχαίο θανατηφόρο παρέδωσε την Αγγελική ψυχή του στον Αναστάντα Κύριό μας. 

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην σημερινή Κυριακή που είναι η αρχή του Τριωδίου,περίοδος εξαιρετικά κατανυκτική για την εκκλησία μας καί για τούς πιστούς Ορθοδόξους Χριστιανούς, καθώς η μετοχή μας στην εκκλησιαστική ζωή, μας οδηγεί στην κορύφωση του θείου Πάθους και την βίωση της Αναστάσεως του Κυρίου μας και κατ' επέκταση στην πρόγευση και της δικής μας Ανάστασης. 

Δυστυχώς στην σημερινή εποχή που οι άνθρωποι αδιαφορούν για τον συνεχή επανευαγγελισμό τους, ζούν στην σύγχυση της σύγχρονης Βαβέλ, συγχέοντας τα βάκχια ειδωλολατρικά τελούμενα,  με αυτή την κατανυκτική περίοδο.

Η ευαγγελική περικοπή που εκ των προσώπων έλαβε και το όνομά της, Κυριακή του τελώνου και Φαρισαίου, μας οδηγεί, στην απαραίτητη προετοιμασία, αρχίζοντας: 1. Από την ανάγκη της προσευχής, αλλά καί τον τρόπον με τον οποίον μπορούμε να έχουμε την πνευματική μας ανάβαση δια της προσευχής. 2. Η ταπείνωση είναι εκείνη που ελκύει την Χάρι του Θεού στον προσευχόμενον, όπως ακριβώς συνέβει και στον τελώνη, ενώ αντίθετα η υψηγορία, η ανθρωπαρέσκεια, η εγωπάθεια, η φιλαυτία, του Φαρισαίου αλλά και η δική μας, απωθεί την Χάρι του Θεού. 

Και ο Απόστολος Παύλος στην σημερινή του επιστολή προς τόν Τιμόθεον τον μαθητή του, του υπενθυμίζει ότι για να πορευθεί κάποιος τον δρόμο του θεού κακοπαθεί και διώκεται, που αυτό είναι το γνώρισμα τού γνήσιου Χριστιανού, και αυτό το λάβαμε ως πολύτιμη κληρονομιά απο τον ίδιο τον Κύριό μας, " Ει εμέ εδίωξαν και υμάς διώξουσι" , έκτοτε η εκκλησία μας δια μέσου των αιώνων είναι εκκλησία διωκόμενη, για να πορεύεται ο κάθε ένας μας την στενήν  οδόν που οδηγεί στην ένωσή μας με τον Χριστό.

Αντίθετα όσοι σύγχρονοι συνάνθρωποί μας, πιστεύουν ότι η προκοπή στη ζωή μας είναι η καταξίωση μας από πλευράς απόκτησης υλικών αγαθών ή θέσεων υψηλών, η πρόωθηση σε εξουσιαστικές επάλξεις, ο Απόστολος το γεγονός το περιγράφει " γόητες και πλάνοι " προκόπτουν στον χειρότερο.

Καθώς ο σύγχρονος άνθρωπος βυθίστηκε σε όλες τις απολαύσεις που παρέχει η τεχνολογία και οι υλικές κατακτήσεις, η πληροφόρηση και η περιφρόνηση των πνευματικών αγαθών, οδηγηθήκαμε όντως στο τέλμα της σύγχρονης Βαβέλ. 

Σήμερα λοιπόν μας υπενθυμίζει η Αγία μας εκκλησία για την απουσία της ανθρωπιάς και την ανάγκη να επανεύρουμε τον αληθινό άνθρωπο μέσα από την προσευχή μας την ταπείνωσή μας και την επιστροφή μας στον Θεό πατέρα μας και δημιουργό μας. Τότε η πορεία μας θα είναι πορεία προς την αλήθεια που είναι ο Κύριός μας.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε και για την πνευματική ενίσχυση τών γονέων του Κωνσταντίνου Πέτρον και Ελένη Τζαφέστα ιατροί καί οι δύο, όπου τελούνταν το μνημόσυνό του, για την ελπίδα στην Ανάσταση του Κυρίου μας αφού Εκείνος πρωτότοκος εκ των νεκρών εγένετο για να επακολουθήσει και η δική μας Ανάσταση. 

Ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την ευλογία που του παρείχε να ιερουργήσει στα όρια της ιεράς Αρχιεπισκοπής, καθώς και τους ιερείς που συλλειτούργησε καθώς και τον εξαιρετικό χορό των νέων παιδιών που πλαισίωναν τα ιερά αναλόγια, καθώς έψαλλαν τόσο όμορφα και κατανυκτικά!


















Δεν υπάρχουν σχόλια: