Translate

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στην περιοχή Στρατιάς, Κέρκυρας

Η παλαίφατος και ιστορική Ιερά Μονή η τιμώμενη εις τον  Άγιο Θεόδωρο τον Τήρωνα πανηγύρισε την ετήσια εορτή του Αγίου Θεοδώρου. 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος, μετά της μικρής ανδρώας αδελφότητος, προέστη της Θείας λειτουργίας και της ιεράς πανηγύρεως της Ιεράς μονής. Συμμετείχε αριθμός προσκυνητών και φίλων της Ιεράς Μονής στη ως άνω πανήγυρη, έψαλλαν δε, χορός μαθητών της σχολής εκκλησιαστικής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως και φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, με χοράρχη τον π. Νεκτάριο Μπόκο.

Ο Σεβασμιώτατος κατά την ομιλία του υπογράμμισε ότι, της πίστεως τα κατορθώματα τα προερχόμενα από τον διαρκή αγώνα , εμψυχώνονται από την πίστη και την βαθία αγάπην εις τον Ιησούν Χριστόν και είναι μεγάλα  τα αποτελέσματα των έργων και των κατορθωμάτων.

Ο Άγιος Μάρτυς Θεόδωρος Ο Τήρων, που τούτο το προσωνύμιο είναι στρατιωτικό αξίωμα και διάκριση, παρά το γεγονός  του αξιώματος του και της νεότητος του, η πίστης του εις τον Ιησούν Χριστόν του αναπτέρωσε το ηθικό σθένος και του έδωσε την εσωτερική δύναμη να αντιταχθεί στα έργα και την πίστη της ειδωλολατρίας της εποχής του.

Ο ιερός υμνογράφος μας υπενθυμίζει τον λόγο του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, ο οποίος πορεύετε εις την Ρώμη δια το μαρτύριο του και ανυπομονούσε να αλεσθεί ως σίτος στο στόμα των λεόντων, ο οποίος λέει στο ιερό απολυτίκιο του Αγίου Θεοδώρου «πυρί γάρ ὁλοκαυτωθείς, ὡς ἄρτος ἡδύς, τῇ Τριάδι προσήνεκται.» Αυτή ήταν η προσφορά του μαρτυρίου του Αγίου Θεόδωρου, η οποία διαχρονικά αφυπνίζει εμάς τους συγχρόνους, οι οποίοι λυποψυχούμε μπροστά στις δυσκολίες κάθε εποχής αλλά και ιδιαίτερα στη δική μας δύσκολη εποχή να ομολογήσουμε την αληθινή και ακενοτόμητη πίστη στον Ιησούν Χριστόν, που οι εποχές μας θέλουν να φιμώσουν τον λόγο της αληθείας του Θεού και να οδηγήσουν την ανθρωπότητα σε μία ψευδαίσθηση ενός κόσμου χωρίς υπόβαθρο πνευματικό, χωρίς θεμέλια πίστεως στη ζωή μας, χωρίς ηθικούς φραγμούς, χωρίς αξίες, χωρίς αγάπη για την πατρίδα, χωρίς συμπόνια για τον συνάνθρωπο.

 Το μαρτύριο του Αγίου Θεοδώρου  μας υπογραμμίζει τα ιδανικά της πίστεως εις τον παθόντα και αναστάντα Κύριον μας και ενισχύει την ελπίδα στη ζωή μας δια της πίστεως εις τον Ιησούν Χριστόν. Ο Άγιος Θεόδωρος με το μαρτύριο του ομιλεί διαχρονικά στον καθένα μας.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος τέλεσε ιερό μνημόσυνο για όλες τις μοναχές που ασκήτευσαν στην Ιερά Μονή από την ίδρυση της, έως και  την κοίμηση της γεροντίσσης Ιουλιανής το 2019 και την μετατροπή της μονής, σε ανδρώα κοινοβιακή μονή. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε χρόνια πολλά στους εορτάζοντες, αλλά και με λόγους παραινετικούς απευθύνθηκε στους μαθητές του 7ου Γυμνασίου Κέρκυρας, επένεσε και ευχαρίστησε  την πρωτοβουλία τους, να εκκλησιαστούν στη Ιερά Μονή, συνοδευόμενοι από τον καθηγητή τους π. Θεμιστοκλή Μουρτζανό  και ευχήθηκε την φώτιση του Θεού στη μαθητική τους πορεία, ώστε να έχουν καλή σταδιοδρομία στη ζωή τους.





















Δεν υπάρχουν σχόλια: