Translate

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Ο Κερκύρας Νεκτάριος στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος

Σήμερα Κυριακή της Χαναναίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος, λειτούργησε και ομίλησε στο Ιερό Προσκύνημα του πολιούχου της Κέρκυρας, Αγίου Σπυρίδωνος.

Κατά την Θεία Λειτουργία στη ομιλία του αναφέρθηκε στη ευαγγελική περικοπή και αφού ερμήνευσε με απλά λόγια τον διάλογο, ο οποίος έγινε μεταξύ της Χαναναίας και του Κυρίου μας, αλλά και των μαθητών Του και που τα λόγια του Ιησού μπορεί να φαίνονται περιφρονητικά στο πρόσωπο της Χαναναίας, εν τούτοις ήταν λόγια τα οποία έκρυβαν ενδιαφέρον για την σωτηρία της. Τρία σημεία υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

Πρώτον· η κραυγή της Χαναναίας « Κύριε ελέησόν με», είναι μία ικεσία η οποία απευθύνεται συνειδητά στον Σωτήρα Χριστόν. Όταν ο καθένας μας προσκαλείτε σε ακρόαση από υψηλά πρόσωπα, τότε ο καθένας μας είναι πειστικός στον διάλογο ενώπιον του ακούοντως. Στον ναό λοιπόν πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ερχόμαστε για να μας ακροαστεί ο Ιησούς Χριστός. Τι ζητάμε από τον Ιησούν; Το έλεος Του. Και όταν είμαστε οι εκζητητές  του ελέους του Θεού, τότε Εκείνος πλουσιοπάροχα μας χορηγεί το έλεος Του, αρκεί εμείς να είμαστε συνειδητά οι εκζητητές του ελέους Του. Η Χαναναία παρά το ότι στη αρχή ο Κύριος μας δεν τις απαντούσε , εκείνη δυνατότερα εκραύγαζε « Κύριε ελέησόν με ». Ίσως και στη δική μας ικεσία να φαίνεται ότι δεν μας εισακούει ο Θεός, αλλά ο Θεός περιμένει την επιμονή μας στη αναζήτηση Του. Δεύτερον· η Χαναναία ταπεινώθηκε από τον Ιησού λέγοντας της, ότι δεν είναι καλό να πάρω το ψωμί από τα παιδιά του Θεού και να το δώσω στα σκυλιά. Είναι τόσο μεγάλη η ταπείνωση την οποία χρησιμοποιεί ο Χριστός στο πρόσωπο της Χαναναίας, προκειμένου να ερευνήσει την δύναμη την πνευματική που είχε προκειμένου να τύχει του ελέους του Θεού και μπροστά στο μεγαλείο της ταπείνωσης της Χαναναίας ο Θεός λυγίζει και νικιέται από την ταπείνωση και ανταποκρίνεται στις ικεσίες του κάθε ενός ταπεινού ανθρώπου. Η ταπείνωση ελκύει την Χάρι του Θεού στον καθένας μας, όσο  αμαρτωλός και αν είναι. Τρίτον· ο Κύριος συγκατατέθεικε στο αίτημα της  Χαναναίας βλέποντας την πίστη της, διότι η Χαναναία απάντησε στον Χριστό ότι και τα κυνάρια τρέφονται από τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι του Κυρίου. Το μέγεθος της πίστεως της Χαναναίας ήταν το αποτέλεσμα στο να πει ο Ιησούς Χριστός, ότι σύμφωνα με το μέτρο της πίστεως σου, να γίνει αυτό που ζητάς και συντελέστηκε το θαύμα της θεραπείας της κόρης της Χαναναίας, που ήταν αποτέλεσμα της ικεσίας-προσευχής, της ταπείνωσης και της πίστεώς της. 

Εάν σήμερα η ανθρωπότητα βαδίζει από το κακό στο χειρότερο, παρά την πλησμονή των υλικών αγαθών, των απολαύσεων και όλων των επιτευγμάτων του συγχρόνου πολιτισμού, εν τούτοις ζει την χειρότερη πνευματική ένδεια όλων των εποχών, γιατί σήμερα λείπει από τον κόσμο μας, η ικεσία-προσευχή, η ταπείνωσης και η πίστις.














Δεν υπάρχουν σχόλια: