Translate

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Η ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

 Η Κέρκυρα τίμησε την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022 την συμπολιούχο της Αγία Θεοδώρα την Αυγούστα, της οποίας το ιερό σκήνωμα βρίσκεται τεθησαυρισμένο στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης. Το πρωί της αγιωνύμου ημέρας τελέστηκαν ο Όρθρος και το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ. Δωροθέου, συνιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, ο οποίος ευλόγησε κατά το ειθισμένον της παραδόσεως την λεγόμενη «χειμωνική οπώρα», σε ανάμνηση θαύματος που τέλεσε ο Άγιος Βλάσιος, του οποίου τεμάχιο ιερού λειψάνου βρίσκεται τεθησαυρισμένο στον Ιερό Ναό και του οποίου η μνήμη συνεορτάζεται με την Αγία Θεοδώρα.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, ο οποίος ευχαρίστησε τον οικείο ποιμενάρχη κ. Νεκτάριο για την πρόσκληση και την τιμή και τόνισε ότι η αγία Θεοδώρα αποτελεί μία γυναικεία μορφή που χαρακτηρίζει τις ευσεβείς γυναίκες ανά τους αιώνες. Ο Θεός έδωσε την δύναμη στις γυναίκες για να μάχονται και να πολεμούν, αλλά με την ευστροφία τους, την ευφυΐα τους, την ψυχική τους δύναμη να καθοδηγούν την κοινωνία, κάτι που πολλές φορές οι άνδρες αδυνατούν. Η αγία Θεοδώρα έζησε σε μία περίοδο αναταραχών στα χρόνια της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Σεβάστηκε τον άντρα της αυτοκράτορα Θεόφιλο, όμως δεν έπαψε να κρατά την πίστη της στον Θεό και στην παράδοση της Εκκλησίας, τιμώντας τις ιερές εικόνες. Όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, το πρώτο που έπραξε ως αυτοκράτειρα ήταν να αναστηλώσει τις ιερές εικόνες.

Το παράδειγμα της αγίας είναι πολύ σημαντικό σε μια εποχή εγωισμού, σε μια εποχή απόπειρας αποχριστιανοποίησης, οπότε και δεν αφήνουμε περιθώριο να εισέλθει ο Χριστός στις καρδιές μας. Ο Χριστός ζητά από μας ταπεινότητα, ζητά πίστη, ζητά σμίκρυνση του εγωισμού και του εαυτού μας και να πλοηγηθούμε πνευματικά προς Εκείνον. Η αγία Θεοδώρα, όταν ανέλαβε την εξουσία, ήταν έτοιμη να είναι αληθινά πιστή. Μας άφησε παρακαταθήκη την τιμή των ιερών εικόνων, την τιμή των αγίων στο πρωτότυπο και είναι πρότυπο για όλους μας και ιδίως για τις γυναίκες του καιρού μας, συνεχίζοντας το πάνθεο των γυναικείων προτύπων που οι Έλληνες είχαμε: την Αγλαονίκη, την πρώτη αστρονόμο στον κόσμο, την Αγνοδίκη, την πρώτη γυναικολόγο στον κόσμο, την Θεοδώρα, την σύζυγο του Ιουστινιανού, που με το σθένος της κράτησε όρθια την αυτοκρατορία σε δύσκολες στιγμές, την Ειρήνη την Αθηναία και άλλες επιφανείς γυναίκες της νεώτερης ιστορίας που υπήρξαν οδοδείκτες με την σοφία, τις ικανότητες, τις γνώσεις, τις επιστήμες, αλλά και τη θαλπωρή και την αγάπη προς τον άνθρωπο. Η αγία Θεοδώρα γέμισε την καρδιά της με την αγάπη και την πίστη, κάνοντας και τον σύζυγό της να μετανοήσει.

Ο κ. Δωρόθεος κατέληξε τις σκέψεις του λέγοντας ότι ο Άγιος Σπυρίδωνας και η αγία Θεοδώρα περιδιαβαίνουν τα σοκάκια της Κέρκυρας και ακούνε τους καημούς, τις αγωνίες, τις προσευχές των ανθρώπων. Ο ένας με το επισκοπικό ωμοφόριό του και η άλλη με το αγγελικό σχήμα της, που έλαβε ως μοναχή, φυλάνε από αρρώστιες και προβλήματα βοηθώντας με τις προσευχές τους τον καθέναν, κι ας μην φαίνονται στα σωματικά μας μάτια. Οι άγιοι είναι το φυλακτήριο της Κέρκυρας, αλλά και της Ορθοδοξίας.  

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Σύρου για την ενίσχυση που προσέφερε με την παρουσία και τον λόγο του στον κλήρο και τον λαό της Κέρκυρας και τον παρακάλεσε να κάνει προσευχή στην Παναγία την Μεγαλόχαρη της Τήνου για την Κέρκυρα, για τον επίσκοπο, τον κλήρο και τον λαό.

Στην θεία λειτουργία συμμετείχαν η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Μερόπη Υδραίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτριος Μεταλληνός, καθώς και οι τοπικοί επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας.

Μετά την θεία λειτουργία οι δύο Μητροπολίτες επισκέφθηκαν το παλάτι του Μον Ρεπό, συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτριο Μεταλληνό.






































Δεν υπάρχουν σχόλια: