Translate

Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Μεγάλη Πέμπτη στην Κέρκυρα

Στο Ιερό προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος Κέρκυρας, λειτούργησε το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στην εσπερινή Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος κατά την τοπική παράδοση. Εις την ομιλία του, απευθύνθηκε στους ανθρώπους οι οποίοι περίμεναν να μεταλάβουν των αχράντων μυστηρίων, και υπενθύμισε ότι κατά αυτήν την ημέρα ο Κύριος μας, ο Ιησούς Χριστός, στο υπερώον όπου έγινε ο Μυστικός Δείπνος, συνέστησε την Θεία Μετάληψη στους μαθητές Του, αλλά και κατ΄ επέκταση σε όλους εκείνους οι οποίοι τον πίστευσαν και προσεδέχθησαν την Βασιλεία Του. 

Ο Κύριος όμως, πριν την Θεία Κοινωνία, τους ένιψε τα πόδια για να είναι καθαροί, όχι μόνο στο σώμα αλλά και στην ψυχή. Μεταξύ των μαθητών δέχτηκε την νίψη και ο Ιούδας. Εξωτερικά μεν, έλαβε την κάθαρση, εσωτερικά όμως παρέμεινε ανάλγητος και αμετανόητος. Γι αυτό ο Κύριος μας, τους είπε ότι «καθαροί ἐστέ, ἀλλ' οὐχὶ πάντες». Ας προσέξουμε λοιπόν, της εσωτερική καθαρότητα, προκειμένου να είμαστε κοινωνοί θείας φύσεως, και όχι εκ συνηθείας να γινόμεθα μέτοχοι των μυστηρίων χωρίς την ένωση μας με τον Χριστό.

Το εσπέρας της Μεγάλης Πέμπτης ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον όρθρο της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής, ήτοι των Αγίων και Αχράντων Παθών του Κυρίου. Έψαλλαν ο βυζαντινός χορός του μητροπολιτικού ναού σε όλη την ακολουθία, και το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» μετά την έξοδο του Εσταυρωμένου, το επανέλαβε η πολυφωνική χορωδία του μητροπολιτικού ναού. Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στους πολυπληθείς προσκυνητές που κατέκλυσαν το νησί της Κέρκυρας, και συμμετείχαν στην Ιερά Ακολουθία, υπογράμμισε τον φόβο των Ιουδαίων, οι οποίοι κατεδίκασαν τον Κύριο, μην οι μαθητές του κατά την διάρκεια της νύχτας, κλέψουν το σώμα του Ιησού, και διακηρύξουν την ανάσταση Του, και θα είναι η «εσχάτη πλάνη χείρων τής πρώτης». Ο Πιλάτος αφού τους εξασφάλισε την κουστωδίαν, σφράγισαν τον τάφο, αλλά εις μάτην των προσδοκιών τους, ο Ιησούς ανέστη. Όσες κουστωδίες και αν επιχείρησαν, προκειμένου να φιμώσουν τον Λόγο του Ιησού, και όσες προσπάθειες εναντίον της Εκκλησίας διαμέσου των αιώνων, εξαπέλυσαν διωγμούς και συκοφαντίες, δεν μπόρεσαν να ανατρέξουν την παρουσία και την ανάσταση του Κυρίου στον κόσμο. Όμως, ας αναλογιστούμε την θέση μας, διότι πολλές φορές ανήκουμε κι εμείς στους σταυρωτές του Κυρίου με τις πράξεις μας, με τους λόγους μας και με την στάση της συμπεριφοράς μας.



















Δεν υπάρχουν σχόλια: