Translate

Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Μεγάλη Δευτέρα στην Κέρκυρα

 Στην ακολουθία του Νυμφίου της Μεγάλης Δευτέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος χοροστάστησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Γαρίτσας. Στον ως άνω Ιερό ναό υπηρετεί από πολλών ετών ένας πνευματικός ιερέας, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Βλάσσης, ο οποίος εργάζεται άοκνα εις την εκκλησία του Χριστού. Ο Σεβασμιώτατος κατά την προσφώνηση του, έλαβε αφορμή από το κείμενο του Ιερού ευαγγελίου και σχολίασε την υποκρισία των γραμματέων και Φαρισαίων της εποχής του Χριστού, που ο ίδιος ο Κύριος μας την καυτηρίασε, και εξαπέλυσε εκείνα τα Ουαί, παρά το γεγονός ότι ο Ιησούς Χριστός ήτο πράος και ταπεινός. Εν τούτοις, μπροστά στο φαινόμενο της υποκρισίας, ίσως να φάνηκε ότι έχασε την ψυχραιμία του, και καυτηρίασε αυτό το φαινόμενο, το οποίο δεν είναι μόνο παλαιό αλλά και σύγχρονο. Οι Σαδδουκαίοι, μια αίρεση των Εβραίων, δεν πίστευαν στην κοινή ανάσταση, και γι αυτό ρώτησαν ειρωνικά και υποκριτικά τον Κύριο, ότι στην περίπτωση της συνεχούς χηρείας μιας γυναίκας και στον υποχρεωτικό γάμο της, εκ των αδελφών του πρώτου συζύγου της, σε ποιον θα ανήκει στην κοινή ανάσταση; Και ο Κύριος μας, τους αποκάλυψε την πλάνη και την υποκρισία τους. Ότι στην κοινή ανάσταση δηλαδή, δεν υπάρχει βαθμός συγγενείας αλλά όλοι είμαστε αδελφοί, ως παιδιά του Θεού. 

Στο φαινόμενο της υποκρισίας της εποχής μας, δεν είναι παγιδευμένοι μόνον οι άνθρωποι, δυστυχώς είναι παγιδευμένα έθνη και λαοί που μέσα από την υποκρισία έχουμε τα φαινόμενα των διεκδικήσεων λαών, πολιτισμών και εθνών. Όμως, δεν μπορούμε να συναντήσουμε τον Χριστό και να γίνουμε αποδέκτες της Χάριτος του, δουλεύοντας στο υποκριτικό μας φρόνημα, είτε ως πρόσωπα είτε ως λαοί. Το πρωί της Μεγάλης Τρίτης, και μετά την Θεία Λειτουργία των προηγιασμένων, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο πνευματικό κέντρο της Μητροπόλεως, όπου διενεμήθησαν τρόφιμα, αρνιά, πουλερικά, γαλακτοκομικά και άλλα είδη, άνω των τριακοσίων δεμάτων στο κέντρο της πόλεως, και ανάλογα στο Βορρά και στον Νότο της Κέρκυρας, τα οποία συσκεύασαν και φρόντισαν εθελοντές και εντεταλμένοι της Ιεράς μας μητροπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος, με την ευκαιρία, απηύθυνε λόγον επιστηρικτικόν στους ανθρώπους, τους οποίους δεν βοηθάει η Ιερά Μητρόπολη μας μόνο περιστασιακά, αλλά μηνιαίως. Όπως άλλωστε, μεριμνά και για φοιτητές, ασθενείς, πυροπαθείς και εμπερίστατους αδελφούς μας. Τους ευχήθηκε καλή και ευλογημένη ανάσταση.















Δεν υπάρχουν σχόλια: