Translate

Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στην Κέρκυρα

 Την Δευτέρα, της «μιάς των Σαββάτων», μετεφέρθη η εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και τροπαιοφόρου Γεωργίου και στην Ιερά Μητρόπολη μας. Πολλοί ενοριακοί ναοί αλλά και μονές, εόρτασαν την γιορτή του με λιτανείες, όχι μόνο με την ιερά εικόνα του Αγίου Γεωργίου αλλά και με την εφέστιο εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου την οποία φυλάσσει ο κάθε Ιερός Ναός.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, χοροστάτησε και λειτούργησε στην Ιερά Μονή Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος και Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εις την μέση Κέρκυρα. Σ αυτή την Ιερά Μονή, προ εικοσαετίας είχε εγκατασταθεί και εγκαταβιώσει ο Σεβασμιώτατος, με μια μικράν συνοδείαν. Κατά την Θεία Λειτουργία, απηύθυνε λόγο πνευματικό και αναστάσιμο, τόσο στη μικρά αδελφότητα, όσο και στους ευλαβείς προσκυνητές της Ιεράς Μονής. Αναλύοντας το «ανέσπερον φως» της Αναστάσεως, το οποίον δε γνωρίζει εσπέρα όπως το αισθητό φως, ούτε σκότος, αλλά είναι το «ανέσπερον φως», άυλον και πνευματικό, που ταυτίζεται με την Θεότητα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και της Παναγίας Τριάδος. Τούτο το φώς, είναι το όμοιον της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που οικονομικώς άφησε ο Κύριος μας να καταλαμφθούν οι μαθητές Του και Προφήτες, και τώρα μετά την Ανάσταση Του, να διασκορπιστεί στις καρδιές των πιστών ανθρώπων και κυρίως των αγωνιζομένων χριστιανών, στην προσευχή, στην άσκηση, στην εγκράτεια, στην απαλλαγή από την αμαρτία. Τούτο το «ανέσπερον φως» γεύτηκαν οι περισσότεροι άγιοι της πίστεως μας, και στον παρόντα κόσμο, αλλά κυρίως στην επουράνια Βασιλεία Του, απολαμβάνοντας την δόξα του Θεού και του «ανεσπέρου φωτός» Του.

Ο Άγιος Γεώργιος που σήμερα εορτάζουμε, είναι εκ των μεγάλων μαρτύρων της πίστεως μας, που απαρνήθηκε κατά τον λόγο του Ιησού Χριστού την ζωή του και δια του μαρτυρίου του ελάμφθηκε από τούτο το φως της αναστάσεως. Για αυτό και η ορθόδοξη εκκλησία ιδιαίτερα τον τιμά, την δεύτερη ημέρα της νέας εβδομάδος. Εάν επιθυμεί ο καθένας μας τούτου του «ανεσπέρου φωτός», μπορεί να το ζήσει και να κοινωνήσει δι αυτού, όχι στο δικό του θέλημα, αλλά παραδομένος στην υπακοή της εκκλησίας και μέσα στο μυστήριον της εκκλησίας μας, που κορυφώνεται στη Θεία Ευχαριστία. Αυτό το ανέσπερο φως, ευχήθηκε ο Σεβασμιώτατος σε όλους τους εκκλησιαζομένους, να το απολαύσουν και στην επίγεια ζωή τους αλλά κυρίως στην επουράνια Βασιλεία. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε κατά την μοναστηριακή τάξιν, μικρά λιτάνευσις της εικόνος της Αναστάσεως, της Υπεραγίας Θεοτόκου, των ιερών λειψάνων και εις το προαύλιο  της μονής, τελέστηκε ο μικρός αγιασμός, με την ανάγνωση των ευχών του Αγίου Τρύφωνος προς καρποφορίαν του κτήματος της μονής, αλλά και όλων των κτημάτων των κατοίκων του νησιού.












Δεν υπάρχουν σχόλια: