Translate

Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Κήρυγμα Κυριακής Ε’ Νηστειών (02-04-2023)

 


«Δια δε του ιδίου αίματος εισήλθεν εφαπαξ εις τα άγια αιωνία λύτρωσιν ευράμενος».

Πλησιάζουμε, αδελφοί μου, στο τέλος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής,οπότε και  μετά από μια εβδομάδα θα ακολουθήσουν τα άγια και φρικτά πάθη  του Κυρίου μας. Σ’ αυτά καλούμεθα να συμπορευθούμε και να συμπάσχουμε μαζί Του.

Το σημερινό κείμενο του Αποστόλου έρχεται να μας τονίσει την αξία του Κυρίου μας. Το δικό Του αίμα είναι αυτό το οποίο μας προσέφερε την αιώνια λύτρωσιν και σωτηρίαν. «Ουδέ δι αίματος τράγων και μόσχων, δια δε του ιδίου αίματος εισήλθεν εφαπαξ εις τα Άγια αιωνία λύτρωσιν ευράμενος». Την εποχή του Χριστού θυσίαζαν μόσχους  ταύρους και τράγους στον Θεό, προς ευμένιαν τόσο οι Εβραίοι τόσο και οι ειδωλολάτρες. Αυτές όμως οι θυσίες καμία δεν είχαν απήχησιν διότι δεν ήταν δυνατόν το αίμα των ζώων να παρέχει άφεσιν αμαρτιών και λύτρωσιν.

Γι’ αυτό ο Χριστός μας παραγίνεται εις τον κόσμον, ο Υιός και Λόγος του Θεού Πατέρα, ώστε ο ίδιος να γίνει θυσία ευπρόδεκτος ενώπιον του Θεού. Μ’ αυτό τον τρόπο ο Χριστός εισέρχεται όχι στην χειροποίητον σκηνή του μαρτυρίου των Εβραίων, αλλά στην ουράνια σκηνή την τελειοτάτην.

Αυτό το τίμιον αίμα Του είναι που πρόσφερε λύτρωσιν αμαρτιών και ζωήν αιώνιον. Η αληθινή λοιπόν λατρεία είναι αυτή που αποδίδεται στον Κύριο μας, διότι μόνο αυτός μας εξασφαλίζει την αληθινή σωτηρία.

Αυτό το τίμιο αίμα θα το δούμε σε λίγες ημέρες να χύνεται επί του Σταυρού «δια τας αμαρτίας ημών». Όμως χύνεται άφθονο και συνεχώς στην Αγία Του Εκκλησία «στην σκηνή την αληθινή» και στα άγια θυσιαστήρια Του, στις άγιες Τράπεζες και καλούμεθα να γινώμεθα σύναιμοι και σύσωμοι μαζί Του.

Αδελφοί, ας προετοιμάσουμε τους εαυτούς μας έτσι κατάλληλα, άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός της Αγίας Τεσσαρακοστής. Να γίνουμε άξιοι της χάριτος του και να «συμπωρευθώμεν και συσασταυρωθώμεν και νεκρωθώμεν δι αυτόν ταις του βίου ηδονές και συζήσωμεν αυτώ». Όπως ψάλει η Αγία μας Εκκλησία το βράδυ των Βαΐων στην ακολουθία του Νυμφίου.

Η Ανάσταση του Κυρίου μας είναι ένα ιστορικό και βέβαιον γεγονός μαρτυρούμενον από αυτοίκοους και αυτόπτες μάρτυρες. Ένα γεγονός αντικειμενικά σωτήριο για όλη την κτίση. Αυτό όμως το γεγονός πρέπει να γίνεται και υποκειμενικό γεγονός στον καθένα μας. Μόνον έτσι όλα τα σωτήρια γεγονότα του Χριστού μας γίνονται για μας σωτήρια και ωφέλιμα.

Διαφορετικά είναι μια παράδοση, μια γιορτή, που περνά τελείως επιδερμικά από την ζωή μας χωρίς τίποτα ωφέλιμο και σωτήριο. Ας ευχηθούμε λοιπόν ώστε μέσα στην καρδιά μας και την ψυχή μας να διαδραματιστούν όλα αυτά τα μεγάλα Γεγονότα. Καλή και αγία μεγάλη Εβδομάδα. Αμήν!

                                                               Εκ της Ι. Μητροπόλεως


Δεν υπάρχουν σχόλια: