Translate

Σάββατο 15 Απριλίου 2023

Με κάθε μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε η λιτανεία του Μ. Σαββάτου στην Κέρκυρα

Η καθιερωμένη λιτανεία του Μεγάλου Σαββάτου, η οποία γίνεται κατ΄ έτος εις ανάμνησιν του θαύματος που έκανε ο άγιος Σπυρίδων το 1553, και γλύτωσε το λαό της Κέρκυρας από την σιτοδεία, πραγματοποιήθηκε και σήμερα με κάθε λαμπρότητα στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας.

Στην παρούσα λιτάνευση, συλλιτανεύεται ο επιτάφιος από το ιερό προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος μαζί με το σκήνωμα του Αγίου, ο οποίος επέχει θέση επισκόπου. Αυτό συμβαίνει διότι την εποχή της Ενετοκρατίας, απαγορεύονταν οι λιτανείες τη νύκτα, και έτσι καθιερώθηκε να λιτανεύεται και ο επιτάφιος του Κυρίου μαζί με το σκήνωμα του Αγίου.

Μετά τη λιτανεία ο Σεβασμιώτατος και οι ιερείς, μετέβησαν στον ιερό μητροπολιτικό ναό, όπου τελέστηκε η Εσπερινή Θεία Λειτουργία. Η Θεία Λειτουργία του Μ. Σαββάτου έχει πανηγυρικό και αναστάσιμο χαρακτήρα, γι’ αυτό και είναι γνωστή ως πρώτη Ανάσταση.

Την στιγμή που ψάλλεται το «Ανάστα ο Θεός», ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος έρανε το ναό με φύλλα δάφνης, ενώ παράλληλα στην πόλη της Κέρκυρας πέφτουν οι μπότηδες, οι οποίοι συμβολίζουν την συντριβή του Άδου ως σκεύος κεραμέως.

Στην λιτανεία συμμετείχαν όλες οι φιλαρμονικές της Κέρκυρας, μαθητές, πρόσκοποι και οι αρχές του τόπου.
















Δεν υπάρχουν σχόλια: