Translate

Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Η Ακολουθία του Νυμφίου στην Κέρκυρα

 Μέσα σε κλίμα κατάνυξης στο ιερό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Κοινοπιαστών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, χοροστάτησε και ομίλησε στην ακολουθία του Νυμφίου.

Ο εφημέριος του Ιερού Ναού, Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Κουτσούρης, εμπνέει με το ήθος του τους ενορίτες, και η συμμετοχή των ανθρώπων είναι πολύ μεγάλη, ιδιαιτέρως των νέων ανθρώπων. Έψαλλαν ο κ. Γρηγόρης Δραγανίγος, Θεολόγος και υιός ιερέως, ως και ο Δημήτριος Μεταλληνός, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Κέρκυρας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα έλαβε αφορμή εκ της Ευαγγελικής περικοπής, που ο Νυμφίος Χριστός απευθύνθηκε στο πρώτο τέκνον, να υπάγει στον αμπελώνα και να εργαστεί, και ενώ έδειξε προθυμία στο λόγον του, στην πράξη αθέτησε την εντολή του Νυμφίου Χριστού.

Ενώ το δεύτερο τέκνο, στο λόγο του ήτο αρνητικός αλλά στην πράξη θετικός, και εφήρμοσε το θέλημα του Νυμφίου Χριστού.

Ο Κύριος μας, απευθυνόμενος στους μαθητές του, αλλά και κατ’ επέκταση σε όλους μας, ρώτησε ποιος ανταποκρίθηκε στο θέλημα του ουρανίου πατρός.

Και καταλήγει ο Ιησούς Χριστός, ότι οι Τελώναι και οι Πόρναι προάγουσι εις την Βασιλείαν των ουρανών. Μπορεί μεν να νομίζουμε με τους λόγους μας και τις υποσχέσεις μας ότι είμαστε γνήσιοι μαθητές του Χριστού, αλλά στην πράξη απέχουμε από την πραγματικότητα.

Σημασία έχουν όχι οι λόγοι μας, αλλά η διάθεσις μας, έστω κι αν ευρισκόμαστε στην θέση του αμαρτωλού, διότι ο Κύριος μας καλεί στην μετάνοια, και μακάριος είναι εκείνος ο οποίος θα μεταμεληθεί και από την μεταμέλεια θα περάσει στην μετάνοια, και από την μετάνοια στην συντριβή, για να πετύχει την θείαν ένωση, την συνάντηση του με τον Νυμφίο Χριστό. 

Αυτή τη σημασία έχουν οι λόγοι του Κυρίου μας, ότι οι τελώναι και αι πόρναι προάγουσιν εις την Βασιλείαν των ουρανών.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να συμπορευθούμε στο πάθος του Κυρίου μας, στην σταύρωση του ιδίου θελήματος μας, στην κάθοδο του Άδου, διότι ο Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης ειδοποιεί, «κράτα το νουν σου εις τον Άδην, και ο Θεός θα σου φανερωθεί».

Και έτσι θα ζήσουμε την ανάσταση του Κυρίου μας, συνανασταίνοντες τον πεπτωκότα άνθρωπο, και προγευόμενοι την Βασιλεία των ουρανών.









Δεν υπάρχουν σχόλια: