Translate

Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης 12 Απριλίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νιπτήρος στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Πόλεως.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι ο Κύριός μας διδάσκει στους Μαθητές Του, πριν το Πάθος Του, αλλά και σε όλους εμάς την ταπείνωση. Όντας άχρονος, λαμβάνει χρόνο, προκειμένου να θεώσει τον άνθρωπο. Ιδίως κατά τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος παρακολουθούμε αυτή την άκρα ταπείνωση του Κυρίου μας. Τον βλέπουμε να πλένει τα πόδια των μαθητών Του. Γίνεται έτσι πρότυπο διακονίας για όλους μας. Τον βλέπουμε να παραδίδεται εις χείρας ανόμων. Να σταυρώνεται για μας. Να γίνεται τύπος και παράδειγμα για όλους μας, για να μας οδηγήσει στην οδό της σωτηρίας. Παράλληλα, βλέπουμε την αντίδραση των μαθητών Του. Άλλοι φωτίστηκαν από την ταπείνωση, ενώ ο Ιούδας σκοτίστηκε στον νου και την ψυχή του εξαιτίας των παθών του. Ο Ιούδας παραδόθηκε στον εγωισμό του και έχασε και την παρούσα και την αιώνια ζωή.

Η ταπείνωση είναι αυτό το οποίο λείπει από τον άνθρωπο και τον κόσμο στην ατομοκρατούμενη εποχή μας. Κυριαρχούμεθα από ένα εγωιστικό πνεύμα. Η ζωή μας μετριέται με βάση τα δικαιώματά μας, με αποτέλεσμα να μην είμαστε σε θέση να ταπεινωθούμε, μιμούμενοι τον Χριστό, και αυτό φέρνει ρήξεις και δυσκολίες. Η περίοδος αυτή είναι ευκαιρία να ξαναδούμε την ζωή μας και να προχωρήσουμε εν μετανοία.

Καταλήγοντας, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι εμείς οι Χριστιανοί καλούμαστε να έχουμε συναίσθηση των πνευματικών δώρων που λάβαμε από τον Κύριό μας στον Μυστικό Δείπνο, του Σώματος και του Αίματός του, ότι δεν είναι απλώς από παράδοση και συνήθεια, αλλά είναι ο ίδιος ο Κύριός μας που μας δίδεται εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον. Για να μπορέσουμε όμως να προχωρήσουμε με επίγνωση στην μετάληψη των τιμίων δώρων, χρειάζεται να έχουμε πνεύμα ταπεινώσεως και μετανοίας.

Ο Μητροπολίτης ευχήθηκε στους ενορίτες καλή ανάσταση και εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε και πάλι στον ναό.

Στην ακολουθία συμμετείχαν οι βουλευτές Κέρκυρας κ. Αλ. Αυλωνίτης και Δ. Μπιάγκης, ο πολιτευτής κ. Σ. Κροκίδης, η πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου και ο Αντιδήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας κ. Μωραΐτης.



















Δεν υπάρχουν σχόλια: