Translate

Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Μεγάλη Δευτέρα στην Κέρκυρα

 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος στο όρθρο της Μεγάλης Τρίτης, χοροστάτησε και ομίλησε στην ενορία της Αγίας Τριάδος στο μπόργο της Γαρίτσας, στην πόλη της Κέρκυρας.

Στην ενορία ο νέος προϊστάμενος και ιερεύς, αρχιμανδρίτης Θεολόγος Σκορδίλης, προσπαθεί να ανανεώσει πνευματικά και εργάζεται φιλότιμα, ιδιαίτερα με τους νέους της ενορίας.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του προς το εκκλησίασμα, ανέλυσε με απλά λόγια την Ευαγγελική περικοπή, στην οποία ήθελαν και οι Ηρωδιανοί και οι Σαδδουκαίοι, έπειτα από το συμβούλιο των φαρισαίων, να παγιδεύσουν τον Ιησούν από τα λόγια του, αλλά δεν κατέστη δυνατόν καθώς ο Κύριος μας είπε στους μεν Ηρωδιανούς, «Απόδοτε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».

Εις δε τους Σαδδουκαίους, τους αποστόμωσε λέγοντας τους ότι στην κοινή ανάσταση και στην Βασιλεία των ουρανών, δεν υπάρχουν συγγένειες όπως υπάρχουν εδώ στην επίγεια ζωή μας, αλλά όλοι είμαστε ως αδελφοί ενώπιον του Θεού.

Και εν τέλει οι Φαρισαίοι και οι Γραμματείς, εξοργισμένοι που δεν παγιδεύτηκε ο Κύριος μας, ερωτηθέντες από τον Ιησούν, ο Χριστός τίνος Υιός είναι, εκείνοι του απάντησαν, και τότε ο Κύριος μας αποκρίθηκε πως είναι δυνατόν όταν ο Δαυίδ είπε «είπεν ὁ Κύριος τῷ Κυρίῳ μου· κάθου ἐκ δεξιῶν μου, ἕως ἂν θῶ τοὺς ἐχθρούς σου ὑποπόδιον τῶν ποδῶν σου»;

Βλέποντας όλη την υποκρισίαν της καθεστηκυίας τάξης, απευθύνθηκε σε όλο τον όχλο με παρρησία ο Κύριος μας, και εξαπέλυσε όλα εκείνα τα «Ουαί».

Η υποκρισία δεν ήταν μόνο το χαρακτηριστικό γνώρισμα της εποχής των Φαρισαίων, αλλά είναι γνώρισμα κάθε εποχής, ιδιαίτερα στις ημέρες μας η κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε και όλοι εμείς οι Χριστιανοί, ζει με το προσωπείον του καθωσπρεπισμού.

 Όμως μέσα από την υποκρισία, δεν μπορούμε να συναντήσουμε ούτε και να γνωρίσουμε τον Ιησούν, ο οποίος έθεσε την ζωή του υπέρ των αδελφών και των φίλων του.

Εάν δε πετάξουμε το προσωπείο δεν μπορούμε να συμπορευτούμε ούτε στο Πάθος, αλλά ούτε στην Ανάσταση του Κυρίου μας. Ας ξεκαθαρίσει λοιπόν ο καθένας μας την στάση του στον Κύριο μας.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε καλή Ανάσταση, και να φθάσουμε με το καλό στην μεγάλη ημέρα του Πάσχα.








Δεν υπάρχουν σχόλια: