Translate

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Πρώτη συνάντηση της Σχολής Γονέων της Ι.Μ. Κερκύρας για τη νέα χρονιά

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο, η πρώτη συνάντηση της Σχολής Γονέων της Ι.Μ. Κερκύρας για τη νέα χρονιά. Είναι η δέκατη τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που λειτουργεί η Σχολή, ενώ η τοπική Εκκλησία έχει και άλλες δύο στην Βόρεια Κέρκυρα με έδρα τους Αυλιώτες και στη Νότια Κέρκυρα, με έδρα την Λευκίμμη.
Αρχικά τελέστηκε ο αγιασμός από τους υπευθύνους της Σχολής Πρωτ. Ιωάννη Βλάσση και Πρωτ. Σπυρίδωνα Τριαντάφυλλο, ενώ στη συνέχεια έγινε η πρώτη ομιλία από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανό με θέμα “ Ενώνοντας το θρυμματισμένο εαυτό μας στη ζωή της οικογένειας”.
Στην ομιλία επισημάνθηκε η διάσπαση του εαυτού μας σήμερα, τόσο στη σχέση μας με τον Θεό όσο και στη σχέση μας με τον πλησίον. Ο θρυμματισμός ξεκινά από το γεγονός ότι δε θέλουμε να έχουμε χρόνο για τον εαυτό μας, δηλαδή να δούμε την πορεία μας, τα λάθη μας, τα πάθη μας, τις προτεραιότητές μας, αλλά επικρατεί το πνεύμα του καταναλωτισμού και της υπεραπασχόλησης, με σκοπό ο άνθρωπος να μην αφήνει περιθώρια να ακούσει τόσο τον εαυτό του, όσο και τους άλλους.
Ο ομιλητής, με συγκεκριμένα παραδείγματα από την οικογενειακή ζωή, τόνισε την ανάγκη να αφιερώνουμε χρόνο στα παιδιά μας, να τα ακούμε κυρίως στο το έχουν να μας πούνε και όχι να επιβάλουμε αδιάκριτα την γονεϊκή εξουσία. Χρόνος χρειάζεται και στη σχέση του ζευγαριού, ώστε να αναπτύσσεται διάλογος μέσω του οποίου ο ένας σύζυγος μπορεί να προβληματισθεί για τα συναισθήματα και τις δυσκολίες του άλλου και να μην αφήσει τη σχέση να διασπαστεί, με αποτέλεσμα να επέλθει η διάλυση. Χρόνος χρειάζεται και στη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό, ώστε να γίνει ο Θεός προτεραιότητα στην πορεία της ύπαρξής μας.
Διασπάται ο εαυτός μας όταν δεν έχει προσανατολισμό και πορεία κάτι που η εποχή μας δυστυχώς ευνοεί. Η προσευχή και η ταπείνωση μπορούν να βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί η ενότητα με την καταπράυνση των λογισμών που μας ταλαιπωρούν.
Ο π. Θεμιστοκλής μετέφερε προς τους συμμετέχοντες τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Νεκταρίου ο οποίος βρισκόταν στο Άγιον Όρος, ενώ έγινε εκτενής διάλογος.









Δεν υπάρχουν σχόλια: