Translate

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας στον Άγιο Κωνσταντίνο Βόλου



Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στο Βόλο.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, όπου ο Κύριος ερωτώμενος από έναν πλούσιο, τί χρειάζεται να κάνει για να κληρονομήσει την αιώνιο ζωή, Εκείνος τον προτρέπει να πουλήσει όλα του τα υπάρχοντα και να Τον ακολουθήσει. Ένα παράδειγμα τέτοιας κλήσεως αποτελεί ο Μέγας Αντώνιος, ο οποίος και πούλησε όλα του τα υπάρχοντα και ασκήτευσε στην έρημο, για να ενωθεί με τον εράσμιο της ψυχής του. Όμως η προτροπή αυτή του Ιησού Χριστού απευθύνεται σε όλους μας. Μας καλεί να αποτινάξουμε κάθε τι που μας εμποδίζει, στην πορεία μας προς τον ουρανό. Το θέμα της ακτημοσύνης δεν έγκειται μόνο στα υλικά αγαθά, αλλά και στους λογισμούς. Επ’ουδενί αυτό δεν σημαίνει να μην σκεφτόμαστε, καθότι το λογικόν το έδωσε ο ίδιος ο Δημιουργός μας. Σημαίνει να διώξουμε μακριά εκείνους τους λογισμούς που σαλεύουν το νου μας.
Επιπλέον ο κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι και ο Χερουβικός ύμνος μάς καλεί “πάσαν την βιοτικήν αποθώμεθα μέριμναν “. Να παραμερίσουμε δηλαδή καθε τί που αποξενώνει τη ζωή μας από το Θεό. Όπως επίσης και ο Απόστολος Παύλος σημειώνει ότι την ημέρα της κρίσεως οι λογισμοί μας θα είναι εκείνοι που θα αλληλοσυγκρούονται, οι αγαθοί και οι εκ του πονηρού λογισμοί.
Ακόμη ο Μητροπολίτης Κερκύρας υπογράμμισε τρεις άξονες τους οποίους καλείται ο Χριστιανός να ακολουθήσει. Ο πρώτος άξονας είναι η αμεριμνησία για τα υλικά πράγματα στη ζωή, ο δεύτερος είναι η υποταγή του λογισμού μας στο Θεό και ο τρίτος άξονας είναι η αποκοπή του ιδίου θελήματός μας. Δυστυχώς σήμερα, ο άνθρωπος έχει οδηγηθεί στην πλεονεξία του εγωϊσμού, των λογισμών και της ικανοποιήσεως των υλικών απολαύσεων. Όταν όμως έρχεται η ώρα της δοκιμασίας, είτε αυτή μεταφράζεται ως ασθένεια, είτε ως θάνατος, τότε ο άνθρωπος συνειδητοποιεί τη μηδαμινότητά του και αμέσως εκζητεί το έλεος του Θεού.
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά που ιερούργησε στον Ι.Ν. του Αγίου Κωνσταντίνου, σε έναν ναό που διηκόνησε παλαιότερα, ευχόμενος να συνεχίσουμε όλοι τον αγώνα, ώστε να βιώσουμε την αγάπη του Τριαδικού μας Θεού, αλλά και να ξαναβρούμε την απολεσθείσα ταυτότητά μας, μέσα στο ζόφο της αθεϊας και της παγκοσμιοποιήσεως.









Δεν υπάρχουν σχόλια: