Translate

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Έναρξη Εσπερινών Κηρυγμάτων στο Ιερό Προσκύνημα τoυ Αγίου Σπυρίδωνος

Ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής 6 Νοεμβρίου 2016 στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος τα Εσπερινά Κηρύγματα για το νέο Ιεραποστολικό έτος, με ομιλητή τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας Αρχιμ. Ιουστίνο Κωνσταντά και με θέμα : “ Η Ιερά Κατήχησις του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως “.
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, τόνισε τη σημασία της κατηχήσεως για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς. Στη σημερινή εποχή, είναι αδήριτη η ανάγκη του επανευαγγελισμού του λαού μας. Η Εκκλησία μας έχει ιερό χρέος να κατηχεί ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, κάνοντάς τους κοινωνούς της Πίστεώς μας. Δυστυχώς γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες της προσπάθειας εξωτερικών, αλλά και εσωτερικών κέντρων, για το θρησκευτικό αποχρωματισμό της Ελληνικής κοινωνίας. Η πολεμική αυτή στόχο έχει τον Υιό και Λόγο του Θεού, τον οποίο παρουσιάζουν στα νέα βιβλία των Θρησκευτικών, ως έναν ηθικό άνθρωπο, συγκρίνοντάς τον με τους ιδρυτές των θρησκειών, Μωάμεθ, Βούδα κ.ά. Η Πίστη μας όμως είναι αποκάλυψη του Τριαδικού Θεού εις τον κόσμο.
Επιπλέον ο Μητροπολίτης Κερκύρας υπογράμμισε ότι σύμφωνα με την Πατερική Παράδοση της Εκκλησίας μας, στον πνευματικό αγώνα του πιστού προηγείται η πράξη και έπεται η θεωρία, η θέαση δηλαδή του Τριαδικού Θεού.
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος αφού ευλόγησε το νέο Ιεραποστολικό έτος, ευχήθηκε καλή δύναμη στον Πρωτοσύγκελο π. Ιουστίνο και στους πιστούς να ακολουθήσουν στη ζωή τους το παράδειγμα του Αγίου Νεκταρίου, την αγάπη δηλαδή προς το Χριστό και προς όλους τους ανθρώπους και τη συγχωρητικότητα.
Εν συνεχεία ο π. Ιουστίνος αφού ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο, επεσήμανε ότι κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας η κατήχηση είχε μονάχα ηθικό χαρακτήρα και όχι δογματικό, εξαιτίας του αναλφαβητισμού των υποδούλων. Το έτος 1899 η Ιερά Σύνοδος ενέκρινε την Ορθόδοξη Ιερά Κατήχηση του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, η οποία ήταν χωρισμένη σε τρία μέρη : δογματική, ηθική, και τελετουργία. Ο Άγιος Νεκτάριος συνέλεξε στοιχεία για τη συγγραφή της Κατηχήσεως από τον Μητροπολίτη Μόσχας Πλάτωνα, αλλά και από τον καθηγητή Πανεπιστημίου Δημήτριο Βερναρδάκη.
Με αυτό τον τρόπο ο π. Ιουστίνος ολοκλήρωσε την εισαγωγή της Ορθοδόξου Ιεράς Κατηχήσεως του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως.










Δεν υπάρχουν σχόλια: