Translate

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΤΗΡΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΗΧΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


Ξεκίνησε για δέκατη πέμπτη συνεχόμενη χρονιά τη λειτουργία του το Φροντιστήριο Κατηχητών και Στελεχών της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, το απόγευμα της Δευτέρας 20 Σεπτεμβρίου 2017, στο Πνευματικό Κέντρο (Ακαδημίας 2).
Πρώτος ομιλητής ήταν ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαος Ξιώνης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η κατάρτιση στη δογματική παράδοση και αλήθεια της Εκκλησίας».
Ο ομιλητής επεσήμανε ότι ο κατηχητής καλείται να γνωρίζει και να προσφέρει γνώση, να ζει τη πνευματική ζωή της πίστης, να διαπαιδαγωγεί τον εαυτό του πρώτα και μετά να προσφέρει στους άλλους, ιδίως στους νέους, την αλήθεια της πίστης. Δεν επιτρέπεται στον κατηχητή να έχει επιπόλαια γνώση των δογματικών αληθειών της παράδοσής μας, όπως επίσης και να επαναπαύεται στην «ευλάβεια των ακουόντων», ούτε να ασκεί το κατηχητικό έργο απροετοίμαστος. Η κατάρτιση πρέπει να είναι στην θεολογία της Εκκλησίας, αλλιώς η κατήχηση γίνεται ηθική και ηθικισμός. Η ηθική συγκρίνεται με την ηθική της φιλοσοφίας και τω άλλων θρησκειών, όπως και του πολιτισμού, με αποτέλεσμα να προκύπτει η ανάγκη για εκσυγχρονισμό. Όμως η πίστη μας έχει σταθερότητα. Όταν ο άνθρωπος επιθυμεί να γνωρίσει και να αγαπήσει τον Θεό, τότε το ήθος θα προκύψει από μόνο του, μέσα από την σχέση με τον Χριστό. Αν ξεκινούμε την κατήχηση από την ηθική, δηλαδή την αλλαγή της συμπεριφοράς του ανθρώπου, τότε θα αποτύχουμε, διότι θα γίνουμε υποκριτές, καθώς ή δεν θα μπορούμε να τηρήσουμε τα όσα λέμε ή θα αρκούμαστε στην επιφανειακή βίωση της πίστης και όχι στο βάθος της μετοχής στα του Θεού. Ο κατηχητής οφείλει να μη βλέπει τον Θεό τυπολατρικά, αλλά οντολογικά, να περάσει στα παιδιά την πεποίθηση και το βίωμα ότι ο Θεός είναι ο Πατέρας μας και να καλλιεργήσει συνολικά την προσωπικότητά τους με λόγο σαφή, απλό και περιεκτικό.
Ο δεύτερος ομιλητής ήταν ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σεβαστιανός Τοπάλης, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, ο οποίος, διερχόμενος από την Κέρκυρα, ανταποκρίθηκε στην παράκληση του Μητροπολίτου κ. Νεκταρίου και απευθύνθηκε στους ιερείς και κατηχητές της τοπικής Εκκλησίας.
Ο π. Σεβαστιανός τόνισε ότι ο κατηχητής καλείται να αγαπά Θεό κι ανθρώπους. Ότι πρέπει να είναι προσωπικό Ευαγγέλιο του Χριστού. Να αγαπά τα παιδιά και να διδάσκεται από την ευαισθησία τους. ΝΑ έχει θυσιαστικό φρόνημα και φρόνημα προσευχής, η οποία είναι η ανώτερη έκφραση αγάπης. Χρέος του δεν είναι να πείσει, αλλά να σπείρει την αλήθεια του λόγου του Θεού. «Μη κρύπτε λόγον Θεού», είναι το μήνυμα της κατήχησης. Να έχει αγιογραφική και αγιολογική κάλυψη στη διδαχή του και α μην απελπίζεται, διότι τίποτε δεν πάει χαμένο από όσα λέει, κατά τον αποστολικό λόγο «ουκ έστι κόπος κενός εν Κυρίω».
Η προσευχή, το ευαγγέλιο, ο εκκλησιασμός και η θεία κοινωνία, αλλά και η ελευθερία από τους καταναγκασμούς είναι στοιχεία που πρέπει να διακρίνουν την κατηχητική συνάντηση.
Μετά τις εισηγήσεις έγινε ενδιαφέρων διάλογος.





Δεν υπάρχουν σχόλια: