Translate

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ Ι.ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Αθανασίου Αγρού λειτούργησε το πρωί της Πέμπτης 6 Αυγούστου 2020, κατά την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.  

Ο κ. Νεκτάριος, απευθυνόμενος στην γερόντισσα Ευφημία και την αδελφότητα, αλλά και τους προσκυνητές, τόνισε ότι το γεγονός της Μεταμορφώσεως το περιέγραψαν ως αυτόπτες και αυτήκοοι οι τρεις απόστολοι, ο Πέτρος, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης.  Και οι τρεις εκπροσωπούν την ανθρωπότητα, η οποία μετέχει στο γεγονός της Μεταμορφώσεως  όταν ανεβαίνει στο όρος, δηλαδή όταν φεύγει από το κοσμικό πνεύμα και ακολουθεί την οδό της πίστεως, την οδό του Κυρίου. Οι τρεις αυτοί απόστολοι αποτελούν τους συνεχιστές της Παλαιάς Διαθήκης, στους οποίους δεσπόζουν σύμφωνα με τα αγιογραφικά αναγνώσματα, ο Μωυσής και ο Ηλίας, δύο ακόμη συμμετέχοντες στο μεγάλο θαύμα της Μεταμορφώσεως. Και οι δύο γνώρισαν τον Θεό, ως αποκάλυψη της αληθείας, ως νόμο και εντολές που καθοδηγούσαν την πνευματική αλλά και την εν γένει ζωή τους, όπως επίσης και ως δρόσο πνευματική που γαληνεύει την ύπαρξη στις δοκιμασίες. Εκείνοι όμως δεν μπορούσαν να κοινωνήσουν τον Θεό, διότι δεν είχε σαρκωθεί. Λάμβαναν φως και χάρη εκ των θείων ενεργειών, μέχρις της ενσαρκώσεως του Υιού και Λόγου. Οι απόστολοι όμως κι εμείς ως μαθητές του Κυρίου μπορούμε οντολογικά να ενωθούμε μαζί Του στην θεία Ευχαριστία, να λαμβάνουμε τον Χριστό και να γινόμαστε ένα μαζί Του και με τους συνανθρώπους μας στην Εκκλησία.  Δεν ζούμε τον φόβο του θανάτου και της ασθενείας, αλλά την χαρά της αναστάσεως και της ζωής. Δεν ζούμε την αμαρτία και τη κυριαρχία της επάνω μας, αλλά της χάριτος του Θεού που μας αγιάζει και μας μεταμορφώνει.

Εισαγόμαστε στην χάρη και την δόξα του Θεού στην Εκκλησία, ιδίως στην εποχή της αμφισβητήσεως των πάντων και του ιδίου του Θεού ακόμη. Γι’  αυτό και χρειάζεται να εξερχόμεθα από την κοσμικότητα και να ζούμε την πνευματικότητα του όρους το οποίο είναι η Εκκλησία, ζητώντας διά της προσευχής, της θείας κοινωνίας, της αγάπης, της αλληλοπεριχωρήσεως εν Χριστώ να ζήσουμε την αγιότητα!  













Δεν υπάρχουν σχόλια: