Translate

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Ι.Μ. Υ. Θ. ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΙΣΣΗΣ π. ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΔΟΥΗΣ

 


Ο Αρχιμανδρίτης Ευθύμιος Δούης κατά κόσμο Ιωάννης γιος του Χρήστου και της Άννης γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 5 Νοεμβρίου 1947, την εγκύκλιο μόρφωση του έλαβε στην Κέρκυρα, εν συνεχεία φοίτησε στο Μέσο Εκκλησιαστικό Νυχτερινό Φροντιστήριο Αθηνών συνέχισε μετά από κάποια χρόνια και  τελείωσε το Λύκειο και κατόπιν πανελληνίων εξετάσεων εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που αποφοίτησε το έτος 1996.

Εκάρη μοναχός στις 25 Ιουλίου 1965 εις την Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Πλατυτέρας στην οποία ενεγράφη ως αδελφός αυτής τηρώντας και κρατώντας με πιστότητα το μοναχικό ιδεώδες.

Διάκονος χειροτονήθηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κέρκυρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κυρό Μεθόδιο την 1η Μαΐου 1966 στον ιερό ναό Άγιων Αποστόλων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου και διορίστηκε διάκονος στον μητροπολιτικό ναό Υ. Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης στις 13 Ιουλίου 1967.

Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κερκύρας και Παξών κυρό Πολύκαρπο στις 29 Δεκεμβρίου 1974 στην Ιερά Μονή Υ. Θεοτόκου Πλατυτέρας.

Διορίστηκε προσωρινός εφημέριος στον ιερό ναό Αγίων Πάντων Στρογγυλής και την 31η Ιουλίου 1975 μετετέθη στον Ι.Ν. Υ. Θεοτόκου Οδηγήτριας Πέλεκα με πλούσια ποιμαντική δράση.

 Στις 20 Φεβρουαρίου 1984 διορίστηκε καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Παλαιοκαστριτίσσης υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Κερκύρας και Παξών κυρού Πολυκάρπου.

Την 31η Μαρτίου 1984 έλαβε την πνευματική πατρότητα από τον Τοποτηρητή Μητροπολίτη Παραμυθιάς Φιλιατών, Γηρομερείου και Πάργας κ. Τίτου.

Την 1η Απριλίου 1984  υπό του ίδιου Μητροπολίτου έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Στις 4 Νοεμβρίου 1985 μετετέθη εις τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Μαντουκίου.

 Την 4 Απριλίου 1985 ανέλαβε την πνευματική πατρότητα στη γυναικεία Ιερά Μονή Αγίας Ευφημίας

Στις 18η Οκτωβρίου 1986 διορίστηκε ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων από τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Τιμόθεο και στις 18 Απριλίου 1988 από τον ίδιο Μητροπολίτη διορίστηκε Πρωτοσύγκελλος της ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων έως το έτος 2002. 

Στις 26 Αυγούστου 1988 διορίστηκε εφημέριος και ιερατικός προϊστάμενος του Ιερού προσκυνήματος Αγίου και θαυματουργού Σπυρίδωνος Κέρκυρας υπηρετήσας εν αυτώ έως το τέλος του 2002.

Στις 19 Μαΐου 1994 ανέλαβε τη διοίκηση των Ενοριών του προαστίου Ποταμού Κέρκυρας παράλληλα με τα καθήκοντά του ως πρωτοσυγκέλλου και προϊσταμένου του Αγίου Σπυρίδωνος.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 1997 ανέλαβε καθήκοντα καθηγουμένου της ιεράς Μονής Υ. Θεοτόκου Κασσωπίτρας Κανονιού Κέρκυρας και στις 23 Μαρτίου 1998 το ανετέθησαν καθήκοντα καθηγουμένου της ιεράς Μονής Υψηλού Παντοκράτορος Κέρκυρας καθώς και της Ιεράς Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Μυρτιδιωτίσσης.

Ο μακαριστός π. Ευθύμιος από όπου υπηρέτησε άφησε μνήμη αγαθή αλλά σπουδαίο έργο περισσότερο από όλα που τον διέκρινε ήταν η φιλανθρωπία.

 Στο Μοναστήρι της Παλαιοκαστριτίσσης είχε δημιουργήσει   ένα άτυπο γηροκομείο από ηλικιωμένους άπορους των γύρω χωριών που ο ίδιος φρόντιζε και τους περιποιούνταν. 

Ευχόμαστε Κύριος ο Θεός που τόσο αγάπησε να τον κατατάξει μετά των αγίων και δικαίων. 

Ας είναι η μνήμη του Αιωνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: