Translate

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΔΟΥΗ,

 ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΔΟΥΗ, ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΟΣ ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΛΟΥ ΕΠΙ ΠΛΕΙΣΤΑ ΕΤΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΙΣΣΗΣ


Εμείς οι ιερείς και οι διάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, πληροφορηθέντες την προς Κύριον εκδημία του μακαριστού ηγουμένου της Ιεράς Μονής Υ. Θ. Παλαιοκαστριτίσσης και διατελέσαντος επί δεκαπενταετία πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτου Ευθυμίου Δούη, διά περιφοράς, λόγω της πανδημίας που δεν επιτρέπει συναθροίσεις, θεωρούμε απαραίτητο να δηλώσουμε τα εξής: 

1. Αναγνωρίζοντας την προσφορά του μακαριστού στην τοπική Εκκλησία και στον ιερό κλήρο, η οποία εκφράστηκε διά ποικίλων τρόπων, εκφράζουμε την κατά άνθρωπον λύπη μας για την έξοδό του από τον βίο τούτο, τα συλλυπητήριά μας προς την αδελφότητα της Ιεράς Μονής, καθώς και προς τους κατά σάρκα και πνεύμα οικείους του. Ο μακαριστός ήταν άνθρωπος βαθιά ελεήμων και πολλοί εξ ημών μπόρεσαν να προχωρήσουν στην ζωή τους τόσο υλικά, όσο και προς και κατά την ιερωσύνη τους, χάρις στην δική του ελεήμονα καρδιά. Σε καιρούς ατομισμού, αλλά και δυσκολιών, φτώχειας, εγκλωβισμού στις ανάγκες του καθενός, ο μακαριστός γέροντας έδειξε ότι για την Εκκλησία προέχει ο πλησίον. Δοξάζουμε τον Θεό γι’  αυτό, καταθέτουμε το «ευχαριστώ» της ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπό του και την μνημόνευσή του στο ιερό θυσιαστήριο ως ελάχιστο φόρο τιμής και αγάπης γι’ αυτόν. 

2. Επισημαίνουμε την διακονία του ως πρωτοσυγκέλλου στην Ιερά ημών Μητρόπολη, η οποία υπήρξε και εκεί διακονία φιλάνθρωπος, επιστηρικτική, ανθρώπινη. Ο μακαριστός γέροντας έδειξε παράδειγμα εκκλησιαστικού ανδρός, με ήθος, εκκλησιολογικό φρόνημα, υπακοή στους επισκόπους που εποίμαναν και ποιμαίνουν την τοπική Εκκλησία και έγινε για όλους, ιδίως για τους νεώτερους, αφορμή ζώσας διδαχής του τι είναι η Εκκλησία: όχι χώρος συνάθροισης ατομικών απόψεων και εγωισμών, αλλά τρόπος συνοδοιπορίας προσώπων που αγαπούνε, σέβονται, αποδέχονται την ιεραρχία που ορίζει η Εκκλησία και εργάζονται για το καλό όλων. Τον ευχαριστούμε και γι’  αυτήν την διδαχή ζωής, ιδιαίτερα πολύτιμη στους καιρούς μας. 

3. Ως ελάχιστη ανταπόδοση ο καθένας από εμάς θα συμμετάσχει συμβολικά, αντί στεφάνου, στην συγκέντρωση συνολικά του ποσού των 500 Ευρώ υπέρ του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως, εις μνήμην Αρχιμανδρίτου Ευθυμίου Δούη. 

Εξουσιοδοτούμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νεκτάριο να διαβάσει το ψήφισμα αυτό κατά την τέλεση της νεκρωσίμου ακολουθίας, να το επιδώσει στο Ηγουμενοσυμβούλιο της Ιεράς Μονής, καθώς και να το κοινοποιήσει στον τοπικό τύπο και τα ΜΜΕ. 

Κέρκυρα, 13 Φεβρουαρίου 2021

Οι ιερείς και οι διάκονοι 

της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων


Δεν υπάρχουν σχόλια: