Translate

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

ΧΕΙΡΟΘΕΣΙΑ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

 Στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Υπαπαντής του Χριστού στους Καστελλάνους της Μέσης Κέρκυρας λειτούργησε το πρωί της Τρίτης 2 Φεβρουαρίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Ο κ. Νεκτάριος επεσήμανε στο κήρυγμά του ότι η Παλαιά Διαθήκη ερμηνεύει τα γεγονότα της Καινής Διαθήκης. Το νόημα των γεγονότων αυτών έχει να κάνει με την σωτηρία, με την απαλλαγή από τον αιώνιο θάνατο. Ο άνθρωπος είναι ασυμβίβαστος με τη σκέψη και το μυστήριο του θανάτου, μολονότι υπόκειται και στην φθορά και τον θάνατο. Ο θάνατος έρχεται διότι ο άνθρωπος δεν συνεργάζεται με τον Θεό. Όταν ο άνθρωπος πιστεύει ότι μπορεί να αυτοθεωθεί, να αντικαταστήσει τον Θεό, τότε αστοχεί και αμαρτάνει και πεθαίνει.   

Ο άνθρωπος δεν αρκέστηκε μόνο στο να απορρίπτει τον Θεό. Έφτασε να διώκει τον Θεό στα πρόσωπα των συνανθρώπων του. Και οι διωγμοί υπήρξαν έντονοι. Θυμόμαστε όλοι την θεοποίηση των αυτοκρατόρων από τους Ρωμαίους, που οδηγούσε τους χριστιανούς στον θάνατο. Και οι διωγμοί συνεχίστηκαν στην ιστορία. Ο τόπος μας τους βίωσε στην Τουρκοκρατία. Αλλά και η ανθρωπότητα το διαπίστωσε στα χιλιάδες θύματα στις χώρες του ανατολικού μπλοκ. Αλλά και στις μέρες μας, η Εκκλησία και πάλι διώκεται, καθώς εφευρίσκονται εναντίον της διάφορες διαστρεβλώσεις, όπως αυτή του «πίστευε και μη ερεύνα»  το οποίο δήθεν ακολουθεί η πίστη, ενώ όλα στην πίστη μας ακολουθούν την φράση « ερευνάτε τας γραφάς». Ερμηνευτής της Παλαιάς Διαθήκης ήταν ο δίκαιος Συμεών, ο οποίος έλαβε την ευλογία να ζήσει την ζωή της αιωνιότητας, της αφθαρσίας, της χάριτος.

Ο Συμεών και η Άννα προϋπάντησαν τον Κύριό μας. Χρειάζεται όμως πίστη και καρτερία. Χρειάζεται να αρνηθούμε την νοοτροπία των καιρών μας. Την εγωπάθεια, τον ατομισμό, την θεοποίηση της ύλης. Χρειάζεται να πιστέψουμε στο πνεύμα και στην πνευματική ζωή. Να αντισταθούμε σε όλους αυτούς που αμφισβητούν τον άνθρακα Χριστό και να λάβουμε μέσα από το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας την δρόσο την πνευματική.

           Στο τέλος της θείας λειτουργίας ο κ. Νεκτάριος χειροθέτησε σε πρωτοπρεσβύτερο τον εφημέριο της ενορίας π. Μιχαήλ Πανάρετο, ο οποίος είχε χειροτονηθεί πρεσβύτερος το 1991 αυτήν την ημέρα από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κερκύρας κυρό Τιμόθεο.











Δεν υπάρχουν σχόλια: