Translate

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ: ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΝΕΟ-ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΑΣ

 Στην Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καμάρας λειτούργησε το πρωί της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου 2021, με την ευκαιρία της εορτής του αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Σε προσφώνησή του προς τους πιστούς που συμμετείχαν στην λειτουργία ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι ο άγιος Θεόδωρος ο Τήρων μαρτύρησε σε μία εποχή στην οποία οι άνθρωποι υποχρεώνονταν να λατρεύουνε τους αυτοκράτορες της Ρώμης ως θεούς. Όταν αντελήφθησαν ότι ο στρατιωτικός Θεόδωρος είχε άλλη πίστη, «δέσμιος εκλήθη». Ο άγιος όμως έλαβε παρρησία από την ζωντανή πίστη στον αναστάντα Κύριο και με αφοσίωση και αγάπη παρέμεινε σταθερός. Ρίχτηκε στην κάμινο, όπως οι τρεις παίδες στην Παλαιά Διαθήκη, αλλά στην πηγή της φλογός βρήκε την ανάπαυση την ψυχική και ζει εις τον αιώνα.

Δεν πρέπει όμως να διερωτώμεθα:  όλες οι εποχές πρόβαλλαν είδωλα στους ανθρώπους και ζητούνε την λατρεία τους από εμάς. Σήμερα τα είδωλα έρχονται μέσα από τα ΜΜΕ, τους νόμους, αλλά και τις προσταγές της Νέας Εποχής, της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Ζητούνε από εμάς να αρνηθούμε την προτεραιότητα της της πίστεως, της αγάπης στον αληθινό Θεό και να προσκυνήσουμε τα νέα αυτά είδωλα. Ξεκάθαρα όμως η φωνή της Εκκλησίας έχει δείξει ποια στάση πρέπει να κρατούμε έναντι της νεο-ειδωλολατρικής εποχής. Εάν λησμονήσουμε τον δρόμο της πίστεως και της αγάπης στον Θεό, τότε χάνουμε τον δρόμο της αιωνιότητας, διότι η νέα εποχή δεν έχει  όραμα στην αιωνιότητα. Ελπίδα είναι μόνο τα παρόντα, τα τωρινά. Μόνο η ζωή με τον Χριστό και οι γενναίες αποφάσεις μπορούν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο που ανοίγεται μπροστά μας. Ο άγιος Θεόδωρος λοιπόν έρχεται μέσα από το μαρτύριο να μας ομιλήσει και να μας δείξει την αληθινή στάση έναντι της νέας εποχής και την ανάγκη μας να διατηρήσουμε την ελπίδα μας στον ζώντα Θεό.










Δεν υπάρχουν σχόλια: