Translate

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Η Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Κέρκυρα


Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίων Πατέρων στην πόλη της Κέρκυρας, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χερουβείμ Βελέντζας, διευθυντής προσωπικού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων. Μίλησε για τη σημασία του λόγου του Σταυρού, όπως αναφέρει ο Απόστολος των Εθνών Παύλος. Ο λόγος περί του Σταυρού δεν σημαίνει την συζήτηση περί αυτού, αλλά την αγάπη του Θεού για τον κόσμο. Τρανή απόδειξη της αγάπης αυτής αποτελεί η θυσία του Υιού και Λόγου του Θεού στο Γολγοθά. Ο Χριστός καλεί τον άνθρωπο, συνέχισε ο π. Χερουβείμ, πρώτα απ’όλα να απαρνηθεί τον ίδιο του τον εαυτό, να σηκώσει το σταυρό του και να Τον ακολουθήσει, ώστε να γίνει Μαθητής Του, να πεθάνει μαζί με το Χριστό και να συναναστηθεί.
Δυστυχώς σήμερα, συμπλήρωσε ο π. Χερουβείμ, ο άνθρωπος κοιτά να βολέψει τον εαυτό του και όχι να τον απαρνηθεί, το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από την προτροπή του Κυρίου μας. Το γεγονός αυτό πρέπει να μας προβληματίσει έντονα και να επανεξετάσουμε τόσο τη σχέση μας με το Θεό, όσο και με τους συνανθρώπους μας, όπως επίσης κατά πόσο η εν γένει συμπεριφορά μας συνάδει με το Θείο Θέλημα.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος έκανε αναφορά και στην ημέρα μνήμης του βομβαρδισμού της πόλης της Κέρκυρας, τα ξημερώματα της 14ης Σεπτεμβρίου 1943 από τη Γερμανική αεροπορία και τον τραγικό θάνατο πολλών κατοίκων της. Θύμα του ανηλεούς βομβαρδισμού αποτέλεσε και ο Ιερός Ναός των Αγίων Πατέρων, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς. Αυτή η ημέρα, όπως υπογράμμισε ο κ. Νεκτάριος, είναι βαθιά ριζωμένη στη μνήμη των μεγαλυτέρων, αλλά και οι νεώτεροι οφείλουν να γνωρίζουν την ιστορία του παρελθόντος, διότι ένας λαός που είναι επιλήσμων αυτοκαταδικάζεται να ξαναζήσει την επανάληψη τραγικών καταστάσεων. Ο Σεβασμιώτατος έκανε επίσης εκτενή αναφορά στον προκάτοχό του κυρό Τιμόθεο, ο οποίος ανοικοδόμησε εκ θεμελίων τον Ιερό Ναό των Αγίων Πατέρων.
Τέλος ο Μητροπολίτης Κερκύρας ευχήθηκε στους πιστούς να αντλούν δύναμη από τον Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου μας, καθώς και τη διαβεβαίωση ότι μετά τη Σταύρωση, ακολουθεί η Ανάσταση. Έχοντας λοιπόν πίστη στον Τριαδικό Θεό, ας μην απελπιζόμαστε, κατέληξε.








Δεν υπάρχουν σχόλια: