Translate

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΆ ΣΤΟΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΝΤΑ Ι. Ν. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ



Το πρωί της Τρίτης 8 Σεπτεμβρίου 2015 τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου των Στερεωτών ( Παναγία των Ξένων ), ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου και με την παρουσία πλήθους κόσμου.
Ο κ. Νεκτάριος μίλησε για το πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου, η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αναγεννά τον σύμπαντα κόσμο. Μέσω Εκείνης έρχεται η σωτηρία στο ανθρώπινο γένος. Καταργεί την κατάρα του πρωπατορικού αμαρτήματος, δεχόμενη στα σπλάχνα Της τον Παντοκράτορα Θεό. Έτσι ολάκερη η ανθρωπότητα αγιάζεται.
Ο Σεβασμιώτατος στη συνέχεια ανέφερε τους Αγίους Πατέρες, οι οποίοι ομίλησαν και εξήραν την προσωπικότητα της Θεοτόκου, μεταξύ αυτών τον Άγιο Ιωάννη το Δαμασκηνό, που αναφέρει χαρακτηριστικά πως χωρίς την παρουσία Της ολόκληρη η ανθρωπότητα θα ήταν νεκρή. Ακόμη ο Άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας λέγει πως η Παναγία μας είναι το δέντρο και το δέντρο βγάζει καρπό που είναι ο Κύριό μας ο Ιησούς Χριστός.
Στην Κέρκυρα όπως υπογράμμισε ο κ. Νεκτάριος, σε αυτή την εορτή της Παναγίας μας, στο Γεννέσιόν Της δηλαδή, της έχουμε δώσει το προσωνύμιο Λαμποβίτισσα, διότι Εκείνη γέννησε τον Ήλιο της Δικαιοσύνης, που χαρίζει το Φως στον κάθε άνθρωπο που έρχεται στον κόσμο. Η Εύα άκουσε την κατάρα από το στόμα του Θεού στον κήπο της Εδέμ, η νέα Εύα ακούει τον χαιρετισμό από το στόμα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ.
Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Κερκύρας τόνισε πως η σημερινή εποχή είναι εποχή στειρότητας πνευματικής και σκληροκαρδίας. Οι άνθρωποι είναι απομακρυσμένοι από το Θεό και την αγάπη Του, παρόλο που Εκείνος μας προσφέρει τον ίδιο Του τον εαυτό, την αγάπη Του και τις ευεργεσίες Του. Εμείς αντιθέτως δεν Τον αναγνωρίζουμε. Οι γονείς όμως της Θεοτόκου, ο Ιωακείμ και η Άννα με την προσευχή και την εμπιστοσύνη τους στο Θεό, υπερέβησαν τη στειρότητα και έφεραν στον κόσμο την Πλατυτέρα των Ουρανών. Αποτελεί χρέος όλων μας να τους μιμηθούμε, βαδίζοντας προς τη σωτηρία δια πρεσβειών της Παναγίας μας.







































Δεν υπάρχουν σχόλια: