Translate

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Η Ακολουθία του Νυμφίου στην Παναγία των Ξένων



Το απόγευμα της Μ.Τρίτης 26 Απριλίου 2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου στον Ι.Ν. της Υ.Θ. Κυράς Φανερωμένης (Παναγία των Ξένων).
Στο λόγο του ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι επικρατεί εδώ και αιώνες η λαθεμένη άποψη ότι το Τροπάριο της Κασσιανής αποτελεί ένα ποίημα απόγνωσης μιας αμαρτωλής γυναικός. Στην πραγματικότητα το ποίημα αυτό είναι ένας ύμνος, μέσω του οποίου εκφράζεται προς το Θεό η Μοναχή Κασσιανή, εκπροσωπώντας παράλληλα ολάκερη την πεπτωκυϊα ανθρωπότητα. Μέσα από αυτόν τον ύμνο οδηγείται ο πιστός στη μετάνοια. Ο μετανοών άνθρωπος με συντριβή ικετεύει το Θεό και εκζητεί το έλεός Του, συνειδητοποιώντας πόσο λύπησε το Χριστό. Η νύχτα της αμαρτίας στο Τροπάριο χαρακτηρίζεται ζοφώδης και ασέληνος. Περιγράφεται επακριβώς η εσωτερική κατάσταση του ανθρώπου, ο οποίος ζει μακριά από την Όντως Ζωή, το Φως του κόσμου, τον Κύριό μας. Απεναντίας η μετάνοια οδηγεί στο φως, στην αναγέννηση, στην κατά Θεόν υιοθεσία.
Ακόμη ο κ. Νεκτάριος υπογράμμισε ότι ο Χριστός με το σωτήριο Πάθος Του, μας καλεί να διαβούμε από τη ζωή της αμαρτίας και του πνευματικού σκότους, στη ζωή της μετανοίας, της Αναστάσεως και της αιωνιότητας. Δεν υπάρχει τίποτα στη ζωή του ανθρώπου, που να τον πληροί, παρά μονάχα η Χάρις του Τριαδικού Θεού.
Κλέινοντας ο Σεβασμιώτατος ζήτησε από τους πιστούς να διδαχθούν από τον πλούτο της υμνολογίας της Εκκλησίας μας και να οδηγηθούν, όχι συναισθηματικά, αλλά οντολογικά στην ένωσή τους με τον Ιησού Χριστό. Και αυτή η οντολογική ένωση δεν παρέχεται ,ει μη μόνον δια των Μυστηρίων της Εκκλησίας.










Δεν υπάρχουν σχόλια: