Translate

Κυριακή 3 Απριλίου 2016

ΕΡΩΤΑΣ Η’ ΤΙΠΟΤΑ;

Με συμμετοχή πολλών νέων ανθρώπων έγινε το μεσημέρι της Κυριακής 3 Απριλίου 2016 εκδήλωση από τη Σχολή Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας στο Πνευματικό Κέντρο της τοπικής Εκκλησίας με θέμα «Έρωτας ή τίποτα». Η εκδήλωση είχε αφόρμηση από το ομότιτλο βιβλίο του κ. Δημήτρη Καραγιάννη, παιδοψυχίατρου, ψυχοθεραπευτή και συγγραφέα (εκδόσεις ΑΡΜΟΣ).
Ο κ. Καραγιάννης τόνισε την ανάγκη ο άνθρωπος σήμερα να είναι ερωτικός και όχι ερωτευμένος. Ερωτικός σημαίνει αυτός που αγαπάει τη ζωή και τους ανθρώπους με δυναμικό τρόπο. Ερωτευμένος σημαίνει αυτός που περιμένει να τον αγαπήσει ο άλλος. Σήμερα κυριαρχεί ο δεύτερος τύπος, με αποτέλεσμα συνεχώς οι άνθρωποι να απογοητεύονται και να κλείνονται στον εαυτό τους, καθώς προσδοκούν την τελειότητα από τον άλλο. Υπάρχει μία φράση την οποία ο συγγραφέας παρουσίασε: «ο σύντροφος δεν». Προσπαθούμε να διορθώσουμε τον άλλον και απογοητευόμαστε από αυτά που δεν έχε και δεν παλεύουμε να χαρούμε αυτά που έχει. Το ίδιο γίνεται και από κείνον, με αποτέλεσμα ο έρωτας να νικιέται.
Στην εποχή μας, παρόλο που ο αριθμός των διαζυγίων έχει αυξηθεί σημαντικά, εντούτοις η ποιότητα των σχέσεων ανάμεσα στα ζευγάρια που επιμένουν είναι ασύγκριτα καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν, οπότε και η κοινωνική πίεση δε επέτρεπε τον εύκολο χωρισμό, αλλά υπήρχε ψυχρότητα, γκρίνια και εγκατάλειψη της συντροφικότητας στον γάμο ή η αίσθηση της θυσίας για χάρη των παιδιών. Ο έρωτας διασώζει τρία κυρίως στοιχεία: την οικειότητα, την σεξουαλικότητα που δεν μένει στο σώμα αλλά επουλώνει πληγές από την τριβή της καθημερινότητας και η αίσθηση της δέσμευσης που γίνεται αφοσίωση όχι επιφανειακή, αλλά ειλικρινής και συχνά θυσιαστική χωρίς ανταπόδοση.
Σήμερα χρειάζεται εξυπνάδα για να υπερασπιστείς μια σχέση. Ο έρωτας είναι τρόπος ζωής, ενώ η όποια άσκηση στην πνευματική ζωή δε γίνεται με σκοπό την στέρηση, αλλά το δυνάμωμα της αγάπης.
Ο συγγραφέας επεσήμανε ότι η όποια αλλαγή στα πρόσωπα μπορεί να έρθει μέσω της ανάδειξης των καλών στοιχείων του ενός και του άλλου και όχι με την καθήλωση στα αρνητικά, ενώ μέσα από τα «σ’ αγαπώ» και τις αναγνωρίσεις αλλάζει και ο ένας και ο άλλος.
Φροντίζουμε να είμαστε αξιαγάπητοι όχι με υπερηφάνεια, αλλά με ευγένεια και δυναμισμό γιατί αυτό κάνει καλό και σε μας και όταν είμαστε αξιαγάπητοι αισθανόμαστε ότι αξίζουμε, είμαστε ζωντανοί και ανατροφοδοτούμε τη σχέση μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη παρουσίαση έγινε με την συμμετοχή του κοινού που έθεσε ερωτήματα, Λίγα λόγια για το βιβλίο είπε ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο οποίος επεσήμανε ότι η Εκκλησία μιλώντας για έρωτα επισημαίνει τη ανάγκη ανταπόκρισης του ανθρώπου στον έρωτα του Θεού, αλλά και μίμηση αυτού του έρωτα στις ανθρώπινες σχέσεις με την αναγνώριση της αξίας του άλλου, το δόσιμο, το άνοιγμα που γίνεται ζωή. Θύμισε τον λόγο του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου για τον Χριστό ότι «ο εμός έρως εσταύρωται» και τόνισε ότι μέσω του βιβλίου του ο συγγραφέας μας δίδει πολλές αφορμές για να συνειδητοποιήσουμε ότι η σχέση μας με τον Θεό και τον συνάνθρωπο μπορεί να περνά από τον σταυρό της αγάπης, αλλά έχει και την χαρά της κοινής πορείας, της συντροφικότητας που γίνεται ανάσταση και αιωνιότητα.







Δεν υπάρχουν σχόλια: