Translate

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Εορτή της Εγέρσεως του Λαζάρου στην Ι.Μ. Κερκύρας


Τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου 23 Απριλίου 2016 στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου των Γερόντων, όπου βρίσκεται και Ιερό Λέιψανο του Αγίου Λαζάρου, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιταλίας και Μελίτης κ. Γενναδίου.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μ Κερκύρας Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο οποίος αναφέρθηκε στην “Ασάλευτον Βασιλεία “, από την Προς Εβραίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου. Οι πνευματικές παραδόσεις της πίστεώς μας, οδηγούν στη Βασιλεία του Θεού, είναι οι εορτές που σηματοδοτούν την αλήθεια της πίστης, το μήνυμα του Ευαγγελίου. Δεν αποτελούν τυπικές γιορτές. Η Βαασιλεία του Θεού είναι ασάλευτη, διότι δεν είναι χτισμένη σε ιδέες, ούτε πρόσκαιρες εντυπώσεις, αλλά στην Ανάσταση τόσο του Χριστού, όσο και του Λαζάρου και την κοινή μας Ανάσταση.
Ακόμη ο π. Θεμιστοκλής πρόσθεσε ότι η Βασιλεία είναι ασάλευτη, γιατί επιβεβαιώθηκε στους αιώνες χάρις στην αγάπη και το αίμα των Μαρτύρων. Πολλοί αμφισβήτησαν την αιωνιότητα, ουδείς όμως αμφισβήτησε την αξία της Βασιλείας. Τα σημάδια αυτής της Βασιλείας ζούμε στη Ανάσταση του Λαζάρου. Το πρώτο σημάδι είναι το γεγονός ότι ο Χριστός νοιάζεται για τον κάθε άνθρωπο, ιδίως όμως για εκείνους που είναι και θέλουν να είναι φίλοι Του. Ο Θεός προσωπικά ανασταίνει από κάθε μορφή θανάτου τον άνθρωπο. Το δεύτερο σημείο της Βασιλείας είναι η Ανάσταση, η οποία είναι φανερή, έχει μάρτυρες, την ζούμε στην Ευχαριστία και στα πρόσωπα των Αγίων. Επιπροσθέτως η Βασιλεία του Θεού είναι η αποκατάσταση της κοινωνίας της Αγάπης, που τη διασπά ο θάνατος και το κακό. Δια της Αναστάσεως καλούμαστε να γνωρίσουμε το Λυτρωτή μας, κατέληξε ο π. Θεμιστοκλής.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος καλωσόρισε το Μητροπολίτη Ιταλίας και Μελίτης κ. Γεννάδιο και αναφέρθηκε εκτενώς στο σπουδαίο έργο που επιτελεί στη γειτονική χώρα, με τη δημιουργία 72 Ενοριών.
Ακολούθως ο κ. Γεννάδιος ευχαρίστησε και εκείνος με τη σειρά του τον επιχώριο Μητροπολίτη και έκανε λόγο για τις σχέσεις και επιδράσεις μεταξύ Κέρκυρας και Ιταλίας. Επίσης ευχαρίστησε τον Άγιο Σπυρίδωνα που του έδωσε τη δυνατότητα να βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Κέρκυρα.
Τέλος μέλη πολιτιστικών σωματείων του νησιού έψαλλαν τα παραδοσιακά κάλαντα του Λαζάρου στους δύο Ιεράρχες, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού.





















Δεν υπάρχουν σχόλια: