Translate

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Ο Ακάθιστος Ύμνος στην Κέρκυρα



Το απόγευμα της Παρασκευής 15 Απριλίου 2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος και εν συνεχεία στο Μητροπολιτικό Ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι το ποίημα αυτό, που γράφτηκε προς τιμήν της Παναγίας μας, περιέχει δογματικές αλήθειες της πίστεώς μας και καλείται ο κάθε Χριστιανός να ενσκήψει, όχι μόνο υμνολογικά, αλλά και με πίστη. Αυτή την άγνωστη γνώση που έλαβε η Θεοτόκος κατά τον Ευαγγελισμό, είναι η γνώση στην οποία καλούμαστε να γίνουμε κοινωνοί, είναι η γνώση του Θεού. Καλούμαστε να γνωρίσουμε Εκείνον που είναι η αιτία της υπάρξεώς μας, επάνω στη γη. Ο Ιησούς Χριστός, μας σώζει και μας καλεί να μετάσχουμε στην Αγιότητα. Πριν την έλευσή Του μίλησαν για Εκείνον προφήτες και φιλόσοφοι, προετοιμάζοντας ολόκληρη την ανθρωπότητα, ώστε να γνωρίσει αυτή την άγνωστη γνώση. Και η Παναγία μας καθώς αντικρίζει τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, εισέρχεται στη γνώση του Θεού.
Ακόμη ο κ. Νεκτάριος υπογράμμισε ότι αντιλαμβανόμαστε τον Τριαδικό μας Θεό, μέσω των Ακτίστων ενεργειών Του, όπως την αγάπη Του, τη δικαιοσύνη Του. Τον αναγνωρίζουμε από το απολυτρωτικό Του έργο για την άνθρωπότητα.
Αναφερόμενος στη σημερινή εποχή ο Μητροπολίτης Κερκύρας επεσήμανε ότι άνθρωποι που επαίρονται για τις θύραθεν γνώσεις τους, πολεμούν την Εκκλησία του Χριστού. Αλλά εις πείσμα όλων αυτών η Εκκλησία δεν καταστρέφεται, αλλά αντιθέτως αναγεννάται. Υπάρχει το παράδειγμα του προηγούμενου αιώνα, όπου στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης επικράτησαν αθεϊστικά καθεστώτα. Τα καθεστώτα όμως αυτά έπειτα έπαψαν να υπάρχουν, εν αντιθέσει με την Εκκλησία που ανδρώθηκε έτι περαιτέρω.
Κλέινοντας ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι μπορεί ο άνθρωπος να αρκέστηκε στην απόκτηση υλικών αγαθών και να κλείστηκε στο εγώ του, το έλεος όμως του Κυρίου τον καταδιώκει. Αυτό που έχει να κάνει ο άνθρωπος είναι να στρέψει την καρδιά και το νου του στην κατά Θεόν γνώση, που οδηγεί στον Αγιασμό και τη σωτηρία.
Να σημειωθεί τέλος ότι μετά το πέρας της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος υποδέχθηκε 65 μαθητές μαζί με τους συνοδούς καθηγητές του 3ου Γυμνασίου Βόλου, όπου αφού τους καλωσόρισε στην Κέρκυρα, τους μοίρασε ευλογίες.

 



 





Δεν υπάρχουν σχόλια: