Translate

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής Χρυσηίδος


Την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής στην Χρυσηίδα.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτ. Βασίλειος Θερμός, ο οποίος ανέφερε ότι η όραση αποτελεί την αίσθηση εκείνη που αποκαλύπτει στον άνθρωπο τα πιο πολλά. Οι Πατέρες της Εκκλησίας ερμηνεύοντας το Θαύμα του εκ γενετής τυφλού, επεκτάθηκαν στην έννοια του πνευματικού φωτός και σκότους. Μίλησαν για την πνευματική τύφλωση όπου και πιστοί ακόμη άνθρωποι δεν βλέπουν εκείνα που πρέπει να δουν. Τις δωρεές δηλαδή του Θεού στη ζωή τους.
Επιπροσθέτως ο π. Βασίλειος έθεσε την εκ γενετής πνευματική τύφλωση σε δύο μορφές. Η πρώτη μορφή έχει να κάνει με την αδυναμία του ανθρώπου να πιστέψει στον Θεό, όχι ως μιας ανώτερης δύναμης γενικά , αλλά να βιώσει το Μυστήριο της Πίστεως σε όλο το βάθος του. Και η δεύτερη μορφή είναι η δυσκολία να αγαπήσει κανείς. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι εξαιτίας του χαρακτήρα και των συνθηκών που μεγάλωσαν, τους ήταν εξ’αρχής δύσκολο να αγαπήσουν. Αυτές οι δύο πνευματικές τυφλώσεις εκ γενετής , η αδυναμία ένας άνθρωπος να πιστέψει και να αγαπήσει, αποτελούν δύο βασικότατες θεμελιώδεις πνευματικές αναπηρίες. Στη Θεία Λειτουργία ομολογούμε την αλήθεια και την αγάπη, με το Σύμβολο της Πίστεως και την Κυριακή Προσευχή αντίστοιχα. Χρειάζεται προσευχή για τους αδελφούς μας που βρίσκονται σε πνευματικό σκότος και η δική μας ζωή να γίνεται παράδειγμα, ώστε και εκείνοι να επιστρέψουν στο Χριστό, είπε κλείνοντας ο π. Βασίλειος.
Ο Σεβασμιώτατος από την πλευρά του αναφερόμενος στο Θαύμα του τυφλού, επεσήμανε ότι ο Κύριός μας όπως έπλασε τον άνθρωπο από το χώμα εμφυσώντας του τη ζωή, έρχεται ξανά ο Κύριος και θεραπεύει (αναγεννά) τον τυφλό φτιάχνοντας πηλό από χώμα.
Καλούμαστε εμείς σήμερα να θεραπευθούμε από την πνευματική τύφλωση, συνέχισε ο κ. Νεκτάριος. Χρειάζεται περισσότερος αγώνας, διότι οι ακοές και τα αισθητήρια αυτών των καιρών είναι ικανά να μας αποτρέψουν από το δρόμο της Χάριτος. Ο Χριστός ζητά από εμάς την καρδιά μας, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κερκύρας.
Ακόμη ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε καλή Ιεροσύνη στον εφημέριο του Ιερού Ναού Πρώτ. Ευάγγελο Κούτρα, με τη συμπλήρωση 33 ετών από την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του, υπό του Μακαριστού Μητροπολίτου Κερκύρας κυρού Τιμοθέου.
Επιπλέον ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Πρωτ. Βασίλειο Θερμό.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο κ. Νεκτάριος χειροθέτησε Αναγνώστη τον κ. Κωνσταντίνο Μέριανο, έναν άνθρωπο που βρίσκεται από μικρή ηλικία στην Εκκλησία. Υπήρξε πνευματικό τέκνο του αειμνήστου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Πλατυτέρας π. Μεθοδίου Μεταλληνού και έχει την επιθυμία στο μέλλον να ιερωθεί.








Δεν υπάρχουν σχόλια: