Translate

Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Εκδήλωση με ομιλητή τον π. Βασίλειο Θερμό στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Κερκύρας


Το απόγευμα του Σαββάτου 4 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του Δικτύου Στήριξης Μαθητών Κέρκυρας “ οι Τρεις Ιεράρχες ” και υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, με θέμα : “ Ο καθορισμός των ορίων στη συμπεριφορά των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων για μια πιο ευτυχισμένη ζωή “, με ομιλητή τον Πρωτ. Βασίλειο Θερμό, Ψυχίατρο παιδιών και εφήβων και διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ. Κερκύρας Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο οποίος ευχαρίστησε τον π. Βασίλειο, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Κωνστ/νος Γκούσης, η Υπεύθυνη Παιδείας του Δήμου Κέρκυρας κ. Μαρία Μουζακίτη, καθώς και η Πρόεδρος του Δικτύου Στήριξης Μαθητών Κέρκυρας “ οι Τρεις Ιεράρχες “, κ. Αλεξάνδρα Τζούμα.
Ο π. Βασίλειος στην εισήγησή του ανέφερε ότι η τοποθέτηση ορίων στη ζωή του ανθρώπου, ανάγεται από την περίοδο της δημιουργίας του. Διαβάζουμε στο βιβλίο της Γενέσεως ότι ο Θεός απαγορεύει στον άνθρωπο να φάει τον απαγορευμένο καρπό, του βάζει δηλαδή όριο, για να αντιληφθεί έτσι ο άνθρωπο ότι είναι πεπερασμένος, είναι κτιστός και η ελευθερία του δεν είναι απεριόριστη. Η τοποθέτηση ορίων από το Θεό στον άνθρωπο, αποβλέπει στο να τον προφυλάξει από το ναρκισσισμό και την αυταπάτη ότι δεν έχει όρια ο ίδιος. Σε αντίθετη περίπτωση ο άνθρωπος φαντάζεται πράγματα για τον εαυτό του, που δεν είναι πραγματικά και τον υπερβαίνουν.
Όσον αφορά τα όρια στη συμπεριφορά των παιδιών και των εφήβων, ο π. Βασίλειος επεσήμανε τρεις άξονες μέσω των οποίων μπαίνουν αυτά τα όρια. Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με τη στοιχειώδη γνώση και ενημέρωση των γονέων για τη νηπιακή και εφηβική ηλικία και τις ιδιαιτερότητες αυτών των ηλικιών. Ο δεύτερος άξονας είναι ο τρόπος που οι γονείς θέτουν τα όρια στα παιδιά. Χρειάζεται να υπάρχει διάλογος μεταξύ γονέα και παιδιού, λαμβάνοντας υπόψιν τις διανοητικές του δυνατότητες. Να καταλάβει το παιδί ότι είναι συνομιλητής και να γίνει μέτοχο του σκεπτικού του γονέα. Και ο τρίτος άξονας είναι η εξισορρόπηση των ορίων με την αγάπη . Όταν ο Θεός έβαλε όριο, είχε προηγηθεί όλη η αγάπη Του. Ποτέ δεν θέτουμε όρια, αν προηγουμένως δεν έχουμε δώσει αγάπη. Την αγάπη της προσφοράς, της θυσίας, της διάθεσης για διάλογο και την ακρόαση. Χρειάζεται να λειτουργεί εντός της οικογένειας η σχέση των προσώπων, κατέληξε ο π. Βασίλειος.
Κατόπιν της εισηγήσεως του π. Βασιλείου ακολούθησε συζήτηση με τους παρισταμένους.






Δεν υπάρχουν σχόλια: