Translate

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Η δεύτερη συνάντηση της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας έγινε το μεσημέρι της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου 2019 στο Πνευματικό Κέντρο. Θέμα της ήταν «Το δώρο της εφηβείας» και ομιλητής ήταν ο κ. Αλέξης Λάππας, ψυχίατρος παιδιών, εφήβων και γονέων και συγγραφέας. Το βιβλίο του κ. Λάππα παρουσίασε ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός.

Στην ομιλία του ο εισηγητής τόνισε ότι η εφηβεία είναι μία διαδικασία βιολογικής, κοινωνικής και ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης και αυτονόμησης. Είναι ένα σημαντικό, κομβικό στάδιο στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου και είναι η βάση για την διαμόρφωση της ταυτότητάς του. Ο έφηβος παίζει πολλαπλούς ρόλους: είναι γιος ή κόρη, ερωτικός σύντροφος, μαθητής, φίλος, χούλιγκαν, πολιτικό πρόσωπο, αλλά και παιδί με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξεκαθαρίσει εύκολα ποιος ρόλος προηγείται

Ο έφηβος χρειάζεται ποιοτικό χρόνο από την πλευρά των γονέων, δηλαδή αποκλειστικότητα, έστω και για λίγο. Να επαινείται για μικρά πράγματα Να μην αισθάνεται ότι παρεμβαίνουν οι μεγάλοι στην ζωή του. Μαγική ερώτηση είναι το «Τι σημαίνει αυτό για σένα;». Αυτή η ερώτηση ουσιαστικά δίνει την δυνατότητα στον έφηβο να εκφραστεί και να βγάλει προς τα έξω τους φόβους του. Ο κυριότερος από αυτούς είναι να μην αποτύχει και να μην επιβεβαιώσει ένα ανικανοποίητο που συχνά έχουν οι γονείς.
Ο ομιλητής θύμισε έναν λόγο του προφήτη Ιεζεκιήλ ότι ο Θεός ζητά απο εμάς να μην έχουμε πέτρινες, αλλά σάρκινες καρδιές, που σημαίνει να μην φοβόμαστε την ήττα και την αποτυχία, αλλά να αισθανόμαστε ότι ακόμη έχουμε να μάθουμε πράγματα. Αγάπη εξάλλου σημαίνει η μη επικριτική στάση, η αποφυγή της σύγκρισης του εφήβου είτε με τους γονείς είτε με άλλους εφήβους, όπως επίσης και η θετική αποδοχή σε ό,τι μπορεί ο έφηβος να πετύχει. Η αγάπη έχει όρια. Να λέμε λοιπόν και το «δεν μπορώ» και το « αναλαμβάνω την ευθύνη».

Ο κ. Λάππας έκλεισε τις σκέψεις του επισημαίνοντας ότι ο έφηβος σήμερα είναι ψηφιακός ιθαγενής, καθώς μεγαλώνει στο Διαδίκτυο, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, στην ψηφιακή πραγματικότητα. Οι μεγαλύτεροι είμαστε στην καλύτερη των περιπτώσεων ψηφιακοί μετανάστες. Η μεταμοντέρνα όμως εποχή στηρίζεται στην άρνηση της ταυτότητας, στην απαξίωση των πάντων και στην προτροπή για μία συνεχή απόλαυση, χωρίς κόπο όμως.

Οι γονείς χρειάζεται να αποδεχτούν την νέα πραγματικότητα, για να μπορούν να δώσουν νησίδες κριτικής, αγάπης και τρυφερότητας στους εφήβους, ώστε να τους παροτρύνουν να βγούνε από την εξάρτηση από την ψηφιακή πραγματικότητα. Είναι άλλο να είσαι χρήστης και άλλο εθισμένος!

Χαιρετίζοντας τη εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν πολλοί γονείς, ενώ τα παιδιά τους απασχολήθηκαν εθελοντικά από τις παιδαγωγούς του Βρεφονηπιακού Σταθμού ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΛΛΟΥ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος τόνισε ότι η αγάπη του Θεού δεν έχει όρια, γίνεται συγχώρεση, γίνεται πρόνοια για τον άνθρωπο και γι’ αυτό και οι γονείς καλό είναι να ακολουθούν τα βήματα της πίστης στον τομέα της ανατροφής των παιδιών τους, να τα αγαπούν και να τα συγχωρούν, αλλά και να τα νουθετούν βοηθώντας τα να μην παρασύρονται από τις προκλήσεις των καιρών.

Στην συνέχεια ακολούθησε ένας πολύ ενδιαφέρων διάλογος, με την συμμετοχή των γονέων.










Δεν υπάρχουν σχόλια: