Translate

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΣΤΟΝ ΚΑΤΩ ΓΑΡΟΥΝΑ

Στον εσπερινό του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κάτω Γαρούνα στην Μέση Κέρκυρα χοροστάτησε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Μιλώντας προς το εκκλησίασμα ο κ. Νεκτάριος, τόνισε ότι ο άγιος Νικόλαος αγωνίστηκε να είναι ευτυχισμένος βρίσκοντας την σοφία του Θεού. Όπως λέει ο σοφός Σολομώντας καλύτερα να αγοράζουμε, να εμπορευόμαστε την σοφία του Θεού, παρά να αγοράζουμε λίθους πολυτελείς. Τα υλικά παρέρχονται, η πνευματική μας ύπαρξη παραμένει. Η σοφία του Θεού μας ακολουθεί στην αιωνιότητα. Αγωνιζόμαστε για να γνωρίσουμε τον Θεό, μέσα από το θέλημά Του, αυτό που μας εξήγγειλε ο Χριστός, προκειμένου να ζήσουμε ενωμένοι με τον Θεό.

Ο άγιος Νικόλαος δεν στηρίχτηκε στην επίγεια γνώση, η οποία, χωρίς να απορρίπτεται, δεν έχει αντίκρισμα, χωρίς την γνώση του Θεού. Όλη η ζωή του ήταν επίγνωση της παρουσίας του Θεού. Γι’ αυτό και ο άγιος αντάλλαξε την σοφία του κόσμου με την σοφία του Θεού

Ακόμη, ο άγιος εφάρμοσε τον βιβλικό λόγο ότι το στόμα του δικαίου ανθρώπου βγάζει την σοφία του Θεού. Μέλημά του ήταν η δικαιοσύνη με την οποία αντιμετώπισε ως επίσκοπος, ως πνευματικός πατέρας τον λαό του. Στηλίτευε την αδικία, ως γνώρισμα της ιδιοτέλειας των ανθρώπων. Δεν ταύτισε, όπως κάνουμε σήμερα, το δίκαιο με τον εαυτό του, αλλά το συνέκρινε με το δίκαιο του Θεού, που ταυτίζεται με την σοφία και την αγάπη.

Ο άγιος Νικόλαος ήταν γηραιός, ο παππούς της Εκκλησίας. Γήρας όμως, κατά τον Σολομώντα, δεν είναι τα πολλά χρόνια, αλλά η πολιά φρόνησις. Αυτή συνοδεύεται από μεστότητα, από πείρα, από διεκδίκηση του δίκιου των ανθρώπων.

Σήμερα ο καθένας διεκδικεί τα πάντα για το εγώ του. Η απανθρωπιά είναι παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς δίκιο είναι ό,τι συμφέρει το άτομο ή τις ομάδες που ελέγχουν την παγκόσμια πορεία.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας έκλεισε τον λόγο του επισημαίνοντας ότι ο άγιος Νικόλαος μας δείχνει την οδό της όντως σοφίας, την οδό της δικαιοσύνης του Θεού που είναι αγάπη και την οδό της φρόνησης, που καθιστούν τον άνθρωπο σημαντικό για τον πλησίον και τον λαό. Αυτόν τον δρόμο ας ακολουθήσουμε.

















Δεν υπάρχουν σχόλια: