Translate

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΓΙΟ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους λαού ξεκίνησε η τριήμερος πανήγυρις του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα, όπου φυλάσσεται το άφθαρτο σκήνωμά μου.

Έναρξη του εορταστικού τριημέρου αποτέλεσε, κατά το έθος, η Παράκληση στον Άγιο Σπυρίδωνα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο, και η έξοδος του ιερού Σκηνώματος του Αγίου από την λάρνακα, ώστε να τοποθετηθεί όρθιο «στη θύρα». Επακολούθησε αδιάλειπτο προσκύνημα καθόλη την ημέρα.

Στον Εσπερινό της εορτής που τελέστηκε το απόγευμα της 11ης Δεκεμβρίου 2019 χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο οποίος στην ομιλία του επεσήμανε ότι ο Άγιος Σπυρίδωνας μας δείχνει τρεις δρόμους για να τον μιμηθούμε.

Ο πρώτος είναι να ακολουθήσουμε τον λόγο του Χριστού στους μακαρισμούς: Μακάριοι πραείς τη καρδία ότι αυτοί τον Θεόν όψονται. Η πραότητα είναι βίωμα του Αγίου Πνεύματος. Σημαίνει καλοσύνη, αποδοχή του άλλου ανθρώπου όπως είναι, ως εικόνα Θεού δηλαδή. Αυτό κάνει τον άγιο να είναι ανοιχτός στα αιτήματα των ανθρώπων. Δεν εξετάζει την ζωή τους, αλλά τους νιώθει οικείους του. Και η καλοσύνη φέρνει την αλλαγή στους ανθρώπους. Δεν αλλάζει ο κόσμος με την βία, με την επιβολή, με την δύναμη, με την εξουσία. Ο κόσμος αλλάζει με την καλοσύνη. Ο άλλος παραδειγματίζεται. Αλλά ακόμη κι αν μέσα του δε θέλει να αλλάξει, ο άγιος έχει κάνει το χρέος του έναντι του Θεού και έναντι του πλησίον, μη επιτρέποντας ουσιαστικά στον κόσμο να έχει δικαιολογία εάν απομακρυνθεί από τον Θεό.

Ο δεύτερος δρόμος είναι αυτός της ακεραιότητας, της υπέρβασης της διάσπασης και της διπολιτικότητας των καιρών. Για να είμαστε ακέραιοι, χρειαζόμαστε νουν ηγεμόνα. Ο νους μας να αναζητεί το θέλημα του Θεού πίσω από κάθε περίσταση και να εκπληρώνει το θέλημα του Θεού διά της προσευχής, της ελεημοσύνης, της αγάπης. Την οδό αυτήν την σπούδασε ο Άγιος όχι στην κοσμική γνώση αλλά στο πανεπιστήμιο της εμπειρικής θεολογίας, της πνευματικής ζωής. Ο κόσμος μας σήμερα είναι διασπασμένος. Κάποτε θέλει να ακολουθεί την οδό του Θεού. Κάποτε ο νους μας όμως στρέφεται προς τα κοσμικά, με αποτέλεσμα να γίνεται νους ο οποίος τα θέλει όλα δικά του. Πηγαίνει και με τον Θεό και με τον Μαμωνά. Και βλέπει τις περιστάσεις της ζωής κατά το συμφέρον το πρόσκαιρο και αυτό θέλει για τον Θεό, να εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας. Έτσι όμως δεν μπορούμε να πάμε μπροστά, διότι δεν έχουμε σταθερή πορεία, αλλά ζούμε την σύγχυση.

Ο τρίτος δρόμος είναι η απλότητα. Είναι να γνωρίζουμε τα όριά μας. Η ζωή μας δόθηκε ως καιρός, ως ευκαιρία να γνωρίσουμε τον Θεό. Και είναι απλή η οδός. Περνά από την Εκκλησία και τον τρόπο της. Η Εκκλησία μας φέρνει στον Θεό, στην κοινωνία μαζί Του. Η Εκκλησία μας φέρνει στον πλησίον, άρα δεν μας αφήνει μόνους μας. Η Εκκλησία μας δίνει απαντήσεις στα ερωτήματά μας. Η Εκκλησία αποκαλύπτει τα ψέματα του κόσμου τούτου, κυρίως ότι οι γνώσεις της επιστήμης, του κόσμου τούτου, είναι αρκετές και δεν μας χρειάζεται η Θεογνωσία. Η Εκκλησία μας δείχνει ότι η αγιότητα είναι το αληθινό στολίδι που νικά τον θάνατο. Και ο άγιός μας προγεύεται την ανάσταση και το βλέπουμε αυτό στην αφθαρσία του σώματός του.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας έκλεισε τις σκέψεις του με την εξής προτροπή: «Ζήστε την θεϊκή παρουσία με πραότητα, ακεραιότητα και απλότητα για να σας φωτίσει η χάρις του Θεού! Μέσα από την πράξη της Εκκλησίας μπορούμε να ζήσουμε την Θεογνωσία! Στην εποχή του μίσους, της κακίας, της φιληδονίας, της αλλοτρίωσης, του ορθολογισμού θέλουμε σημάδια της παρουσίας του Θεού, αλλά δεν τα βλέπουμε διότι ο νους μας δεν ακολουθεί τους τρεις αυτούς δρόμους! Ο Άγιος Σπυρίδων είναι το ζωντανό σημείο ενώπιόν μας! Ας τον ακολουθήσουμε και ας γίνει βοηθός μας και για τον καθέναν και για την πατρίδα μας που απειλείται και πάλι»!

Αύριο Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, αγιώνυμος ημέρα, θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου.






















Δεν υπάρχουν σχόλια: