Translate

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΡΑΔΕΣ

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σιναράδων στην μέση Κέρκυρα λειτούργησε το πρωί της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Μιλώντας προς το εκκλησίασμα ο κ. Νεκτάριος αφορμήθηκε από το ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής και τόνισε ότι ο Χριστός σύχναζε στις συναγωγές των Ιουδαίων, για να τους δείξει ότι ήταν ο Μεσσίας που είχαν εξαγγείλει οι προφήτες. Ο ίδιος ως Θεάνθρωπος ήταν ο χορηγός του νόμου και ο Μεσσίας. Δεν χρειαζόταν να εκκλησιάζεται. Όμως μάς δείχνει ότι και δικό μας καθήκον είναι κατά μίμησή Του να εκκλησιαζόμαστε, ιδίως τις Κυριακές, στις οποίες θυμόμαστε την ανάσταση του Κυρίου και το ότι είμαστε παιδιά Του. Η ζωή του ανθρώπου δεν έχει τέλος, αλλά επεκτείνεται στην αιωνιότητα. Ο Θεός, όταν δημιούργησε τον άνθρωπο, του έδωσε την δυνατότητα να γίνει ένας μικρός θεός. Ο άνθρωπος βεβαίως ου συνήκε, με αποτέλεσμα να θεοποιήσει τον εαυτό του. Ιδίως στους καιρούς μας, με την πρόοδο της τεχνολογίας, ο άνθρωπος εμπιστεύεται τις δυνάμεις του και μόνο, ενώ και η πρόοδος έργο της φώτισης του Θεού είναι. Ο άνθρωπος έτσι οδηγείται στην μοναξιά, στην απομάκρυνση από τον Θεό και αυτοκαταδικάζεται. Ο ύπνος την ημέρα της Κυριακής είναι ένα είδος θανάτου, διότι ο άνθρωπος όταν δεν έχει δικαιολογία, αλλά προτιμά να αδιαφορεί για την εκκλησία, χωρίζεται από την αγάπη του Θεού.

Ο Χριστός στον ναό είδε την συγκύπτουσα γυναίκα. Ο Χριστός βλέπει ότι όλες οι ασθένειές μας, η φθορά του ανθρώπου είναι αποτελέσματα της πτώσεώς μας, της συνθηκολόγησής μας με τον αντίδικο. Και η φθορά αυτή έχει περάσει, έχει μεταδοθεί και στην κτίση. Γι’ αυτό και μαζί με τον άνθρωπο και η κτίση βρίσκεται σε κατάσταση ανταρσίας. Όσοι κάνουν αγώνα να απέχουν από την αμαρτία, να αναγνωρίσουν τον Θεό, να κάνουν πράξη το θέλημα του Θεού, τότε όλα αλλάζουν. Με αυτόν τον τρόπο αλλάζει και η σχέση του ανθρώπου με την φύση. Ο Χριστός, γιατρεύοντας την ασθενούσα γυνή, θεραπεύει τη φύση της από την αμαρτία και την σώζει! Αυτό κάνει και με όσους πιστεύουν σ’ Αυτόν. Μας ανασταίνει από την φθορά και το κακό.

Φαίνεται όμως στο ευαγγέλιο και ο εγωισμός και η κακία, στα πρόσωπα του αρχισυνάγωγου και των Φαρισαίων. Κοίταζαν το γράμμα του νόμου. Κατέκριναν τον Χριστό γιατί θεράπευσε την γυναίκα και θεώρησαν το θαύμα εργασία αντίθετη με το θέλημα του Θεού. Ο Χριστός απεκάλυψε την υποκρισία τους. Χρειάζεται να είμαστε ευθείς έναντι των αδελφών μας. Να είμαστε αληθινοί και να βλέπουμε με αγάπη τα πρόσωπά τους και όχι να επικαλούμαστε υποκριτικούς λόγους για να φανούμε ανώτεροι.

Ας τιμούμε λοιπόν τους αγίους μας κάνοντας αγώνα για αλλαγή της ζωής μας με όπλο την ορθόδοξη πίστη μας!

Στην θεία λειτουργία συμμετείχε, μεταξύ άλλων, και ο βουλευτής Κέρκυρας κ. Γκίκας.



























Δεν υπάρχουν σχόλια: