Translate

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ


Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου πόλεως λειτούργησε το πρωί της Κυριακής 15 Δεκεμβρίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Απευθυνόμενος στο πολυπληθές εκκλησίασμα ο κ. Νεκτάριος, αφορμώμενος από το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας που είναι η παραβολή του μεγάλου δείπνου, τόνισε ότι στην πρόσκληση του οικοδεσπότη Χριστού, στο μυστήριο της ευχαριστίας που είναι ο δείπνος, Προσκεκλημένοι είμαστε όλοι μας. Χρειάζεται όμως να κατανοήσουμε την πρόσκληση, όπως έκανε ο άγιος Ελευθέριος και να μην την αρνηθούμε όπως οι κεκλημένοι της παραβολής. Ο Άγιος από την παιδική του ηλικία αγάπησε τον Θεό. Σ’ αυτό τον βοήθησε η μητέρα του, η οποία παρότι χήρα και μόνη, πήρε δύναμη από την πίστη και συνέδεσε τον γιο της με τον Χριστό. Ο επίσκοπος της Ρώμης διαπίστωσε ότι ο άγιος Ελευθέριος ήταν «παιδαριογέροντας» και τον χειροτόνησε επίσκοπο Ιλλυρικού σε ηλικία δεκαέξι ετών. Οι άνθρωποι προσελκύονταν από την ομιλία, την δράση, την αναστροφή του. Η πάλη αυτή θορύβησε τους ισχυρούς του τότε κόσμου και ο άγιος οδηγήθηκε στο μαρτύριο.

Οι χριστιανοί ήταν συκοφαντημένοι εκείνη την εποχή, όπως και στους καιρούς μας. Ο κόσμος θεωρούσε ότι οι μεγάλοι και οι σοφοί δεν έχουν ανάγκη τον Θεό. το αυτό ισχύει και σήμερα και γι’ αυτό και η Εκκλησία τίθεται ποικιλοτρόπως στο περιθώριο. Ο Άγιος όμως παρέμεινε πιστός στον Θεό και γ’ αυτό ζει στον αιώνα και παραμένει πρότυπό μας.

Σήμερα ζούμε σε μία πονηρή εποχή, εποχή υπερηφάνειας και κομπασμού, που αναζητεί σκάνδαλα. Σ’ αυτήν την εποχή χρειαζόμαστε στηρίγματα και παραδείγματα, που είναι οι άγιοι της πίστεώς μας, ιδίως οι μάρτυρες. Ο άγιος Ελευθέριος, παρότι νέος, είχε επίγνωση της αλήθειας και του Χριστού. Γι’ αυτό δεν ακολούθησε την ξιπασμένη ζωή, που πολλές φορές οι νέοι, ιδίως στους καιρούς μας ζούνε, καθώς νομίζουν ότι θα ζούνε για πάντα, αλλά παρέμεινε πιστός μέχρι θανάτου.

Ο κ. Νεκτάριος έκλεισε τις σκέψεις του αναφέροντας ότι σήμερα έχουμε εν ισχύει την πρόσκληση του Θεού να συμμετέχουμε στην ζωή της Εκκλησίας, στο μυστήριο της θείας ευχαριστίας, να γίνουμε δηλαδή άγιοι. Η αγιότητα είναι ανοδική κατάσταση στην ζωή της Εκκλησία μας. Η Εκκλησία μας παράγει αγίους, και στους καιρούς μας. Καλούμαστε να διεκδικήσουμε την αγιότητα. Οι χριστιανοί είμαστε οι άγιοι του Θεού και καλούμαστε αυτό το χάρισμα της αγιότητας να το βιώσουμε, να προσψαύσουμε τον γεννηθέντα Χριστό, να ακολουθήσουμε την ζωή των αγίων και να είναι ο Χριστός η ελπίδα μας!

 
 
 
 
 
 


 
 
 



 





 

 
 
 

 




 


 
 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: