Translate

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΟ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

Στον κατάμεστο από πιστούς ναό του Αγίου Σπυρίδωνος τελέστηκε το πρωί της 12ης Δεκεμβρίου 2019 η πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Στην λειτουργία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Κέρκυρας κ. Στέφανος Γκίκας, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Μερόπη Υδραίου, ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας κ. Γιώργος Μαχειμάρης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας κ. Δημήτρης Μεταλληνός, ο Περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Πέτρος Αγγελόπουλος και οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών του τόπου.

Στον λόγο του προς τους πολυπληθείς προσκυνητές ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος τόνισε, μεταξύ άλλων ότι σήμερα οι φιλόσοφοι υμνούν τον όντως σοφό. Οι φιλόσοφοι είναι οι άνθρωποι οι οποίοι αναζητούν την σοφία στην γνώση του κόσμου, στην μελέτη της ζωής, στην σκέψη, την διανόηση. Αναζητούν να βρούνε την αλήθεια στην κοσμική πρόοδο. Σοφός όμως στην πραγματικότητα είναι ο άγιος, διότι γνώρισε τον Θεό. Κατάλαβε από τα κτίσματα ποιος είναι ο Κτίστης και κοινώνησε τον Θεό στην ζωή της Εκκλησίας, διά της προσευχής, διά της ασκήσεως, διά της θείας ευχαριστίας, διά της συνομιλίας με τον Θεό που αποκαλύπτεται σε όσους τον αγαπούν πέρα από κάθε πρόσκαιρο και ανθρώπινο. Η ανθρώπινη σοφία έχει όριο. Η σοφία κατά Θεόν υπερβαίνει τα όρια του κόσμου και του χρόνου.

Σήμερα οι αμαρτωλοί υμνούν τον δικό τους προστάτη. Και είναι προστάτης μας ο Άγιος Σπυρίδων διότι στην πράξη του Θεού η αμαρτία αντιμετωπίζεται με την άφεση, την συγχώρεση, την μετάνοια. Οι αμαρτωλοί, οι σφάλλοντες απορρίπτονται από τον κόσμο. Ο άγιος όμως προστατεύει τους αμαρτωλούς διότι ακολουθεί το πρότυπο του Χριστού. Αρκεί και οι αμαρτωλοί να προστρέξουν σ’ αυτόν διά της μετανοίας. Και ο άγιός μας μεταφέρει την μετάνοια των ανθρώπων στον Θεό και Εκείνος χορηγεί διά του αγίου την άφεση.

Σήμερα υμνούν όσοι βρίσκονται σε θλίψεις τον άγιο ως αυτόν που τους παρηγορεί. Η θλίψη έρχεται εξαιτίας της φθοράς μας. Η θλίψη έρχεται επειδή οι άλλοι δεν φέρονται όπως θέλουμε να μας φέρονται. Η θλίψη έρχεται επειδή δεν εκπληρώνεται το θέλημά μας. Η θλίψη έρχεται από φαινόμενα όπως η αρρώστια, ο θάνατος, η αποτυχία, η απόρριψη. Ο άγιος όμως γίνεται παρηγοριά στις θλίψεις διότι και ο ίδιος τις έζησε στην ζωή του, χάνοντας την γυναίκα και το παιδί του, αλλά και γιατί υπήρξε πατέρας και ποιμένας των ανθρώπων. Ζυμώθηκε ανάμεσά τους και τους στάθηκε στην κακία που εβίωσαν, στην φτώχεια και την στέρηση, στην συκοφαντία, στον θάνατο ακόμη. Μοιράστηκε τα συναισθήματά τους και τους έδωσε την μεγάλη απάντηση: την πίστη στον Χριστό που δεν μας αφήνει μόνους μας στο πέλαγος των θλίψεων.
Ο Μητροπολίτης Κερκύρας τόνισε, κλείνοντας το κήρυγμά του, ότι ο Άγιος μας δείχνει ποια είναι η αληθινή σοφία, μας δείχνει ότι τα λάθη μας και οι αμαρτίες μας δεν μπορούν να μας χωρίσουν από τον Θεό που μας αγαπά, ότι τελικά δεν είμαστε μόνοι μας, όσες δυσκολίες κι αν έχει η ζωή μας. Ας τον παρακαλούμε λοιπόν να μεσιτεύει!





















   








Δεν υπάρχουν σχόλια: