Translate

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Κήρυγμα Αποστολικής περικοπής Κυριακής Αγ. Πατέρων Ζ’ Οικ. Συνόδου (16–10–2022)


Στο σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα αδελφοί που είναι αφιερωμένο στους Αγίους και θεοφόρους Πατέρες της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου κατά των εικονομάχων, ο Απ. Παύλος έρχεται να τονίσει την αγάπη και την καλοσύνη που έδειξε ο Θεός δια του Υιού του Ιησού Χριστού και του Αγίου Πνεύματος, όχι διότι το αξίζαμε ή για τα καλά που κάναμε, αλλά διότι μας σπλαχνίσθηκε και για να δικαιωθούμε και γίνουμε κληρονόμοι της αιωνίου ζωής και της Βασιλείας Του.

Αυτά τα λόγια είναι αληθινά και θέλω να τα βεβαιώνεις με την δική σου μαρτυρία λέγει στον μαθητή του Τίτο, ώστε όσοι έχουν πιστέψει στον Θεό να πρωτοστατούν σε καλά έργα. «Πιστὸς ὁ λόγος· καὶ περὶ τούτων βούλομαί σε διαβεβαιοῦσθαι, ἵνα φροντίζωσι καλῶν ἔργων προΐστασθαι οἱ πεπιστευκότες τῷ Θεῷ».

Ο μεγάλος αυτός Απόστολος αδελφοί, έρχεται να μας τονίσει ότι η καλύτερη και μεγαλύτερη απόδειξη της πίστεως των Χριστιανών είναι να πράττουν καλά έργα. Να αποδεικνύουν εμπράκτως την πίστη και την αληθινή ταυτότητά τους με την αγάπη μεταξύ τους και προς κάθε εμπερίστατο αδελφό. 

Να θυμηθούμε τον καλό εκείνο Σαμαρείτη που δεν κοίταξε τι ταυτότητα είχε ο τραυματισμένος από τους ληστές συνάνθρωπος. Τον φρόντισε, τον περιέθαλψε, πλήρωσε γι αυτόν.

Μην ασχολείσαι με συζητήσεις πολλές φορές ανόητες και επικίνδυνες, με φιλονικίες και διαμάχες γύρω από θρησκευτικά ζητήματα και θέματα που είναι ζημιογόνα και μάταια. «ωρὰς δὲ ζητήσεις καὶ γενεαλογίας καὶ ἔρεις καὶ μάχας νομικὰς περιΐστασο· εἰσὶ γὰρ ἀνωφελεῖς καὶ μάταιοι».

Ο Χριστιανός που έχει μέσα του θρονιάσει ο Θεός ζει με την αγάπη, την υπομονή και την ταπείνωση. Πρότυπο στην ζωή του είναι ο Χριστός μας, αυτός που πρώτος μας έδειξε με το παράδειγμά  του να ακολουθήσουμε τα ίχνη Του. «Ὑμῖν ὑπολειμπάνων ὑπογραμμὸν ἵνα ἀκολουθήσωμεν τοῖς ἵχνεσιν Αὐτοῦ».

Είναι ανεπίτρεπτο και θλιβερό να υπάρχουν έριδες και μάχες μεταξύ των Χριστιανών για θέματα πίστεως ή και πολλές φορές για θέματα που φαίνονται ότι έχουν σχέση με την πίστη αλλά «πόρρω απέχουν» απ’ αυτήν.

Όπως π.χ. την περίοδο που περάσαμε με την πανδημία του covid 19 που χριστιανοί μεταξύ τους βλεπόντουσαν με καχυποψία και έλλειψη αγάπης.

Αυτά ταιριάζουν μόνο στις ποδοσφαιρικές ομάδες ή μεταξύ των κομμάτων. Εμάς μας ενώνει ο Χριστός και η Εκκλησία Του.

Καταλήγοντας ο μέγας των Εθνών Παύλος τονίζει στον μαθητή του Τίτο επίσκοπο της Εκκλησίας της Κρήτης επιτέλους: «μανθανέτωσαν δὲ καὶ οἱ ἡμέτεροι καλῶν ἔργων προΐστασθαι εἰς τὰς ἀναγκαίας χρείας, ἵνα μὴ ὦσιν ἄκαρποι».

Να μαθαίνουν και οι δικοί μας οι Χριστιανοί να πρωτοστατούν σε έργα καλά και να βοηθούν στις ανάγκες των αδελφών τους, ώστε να μην είναι ανώφελοι και άσπλαχνοι. Ο Χριστιανός είναι γνήσιος όταν η ζωή του καταναλίσκεται για την αγάπη του Χριστού.

Πρέπει να γίνεται κερί που λιώνει και φωτίζει τους γύρω του. Πρέπει να γινόμαστε δένδρο πολύκαρπο και καλλίκαρπο. Έτσι μας θέλει ο Θεός μας, γιατί Αυτός πρώτος αγάπησε και θυσιάστηκε για μας. Αμήν! 


Δεν υπάρχουν σχόλια: