Translate

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Κήρυγμα Κυριακής ΙΖ’ Επιστολών (09–10–2022)

 


«καὶ ὑμεῖς ἔσεσθέ μοι εἰς υἱοὺς καὶ θυγατέρας»

Μια μεγάλη και σπουδαία αλήθεια αδελφοί μου μας τονίζει ο μέγας των Αποστόλων Παύλος, «ὑμεῖς ναὸς Θεοῦ ἐστε ζῶντος». Πόσο μεγάλη η τιμή, πόσο σπουδαίος ο άνθρωπος, πόσο ο Θεός τον έχει εξυψώσει ώστε «ἐνοικήσω ἐν αὐτοῖς». Είμαστε κατοικητήρια του Θεού μας λέει, κατοικεί ο Θεός στα ταπεινά σώματα και στις ψυχές μας. Είμαστε ναοί Του.

Είμαστε δικός του λαός, και Αυτός είναι ο Θεός μας «καὶ ἔσομαι αὐτῶν Θεός, καὶ αὐτοὶ ἔσονταί μοι λαός». Εμείς είμαστε λαός του Θεού, έθνος άγιον, Βασίλειον ιεράτευμα. Ο Θεός είναι ο δικός μας, ο Θεός μας, ο Πατέρας μας. Κατόπιν όλων αυτών των λόγων αντιλαμβάνεσθε αδελφοί μου την αξία του ανθρώπινου προσώπου. Ποιος τελικά είναι ο άνθρωπος και τι αξία έχει μέσα στην όλη δημιουργία.

Διαβάζοντας τα κείμενα στα πρώτα κεφάλαια της Π. Διαθήκης που αναφέρονται στην δημιουργία του ανθρώπου βλέπει κανείς ποιος είναι ο άνθρωπος και ποιος ο σκοπός του: «καὶ ἔλαβεν Κύριος ὁ Θεὸς τὸν ἄνθρωπον ὅν ἔπλασεν καὶ ἔθετο αὐτὸν ἐν τῷ Παραδείσῳ».

Κορωνίδα της δημιουργία και βασιλείας του παραδείσου ετέθη ο άνθρωπος. Πλάσμα κατ’ εξοχήν της εικόνος του Θεού, γι αυτό και ο Απ. Παύλος προτρέπει τους Χριστιανούς να ξεχωρίσουν από τους ειδωλολάτρες της εποχής τους, να μην έχουν σχέση με την ειδωλολατρία και τα ειδωλολατρικά έθιμα και τις συνήθειες για τον κίνδυνο να παρασυρθούν. «Διὸ ἐξέλθετε ἐκ μέσου αὐτῶν καὶ ἀφορίσθητε, λέγει Κύριος».

Αυτά τα λόγια που λέγει ο Απ. Παύλος είναι λόγια μέσα από την Παλ. Διαθήκη για τον λαό του Ισραήλ. Όμως το ίδιο ισχύει και για τους Χριστιανούς της εποχής του, αλλά και πολύ περισσότερο για μας, ζώντας σε ένα περιβάλλον όπου ο κόσμος ζει μακράν του Θεού, με συνήθειες και τρόπο ζωής αντίθετο από το Νόμο του Θεού.

Μας εφιστά την προσοχή μας να μην παρασυρόμαστε από τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής ενός κόσμου με κάθε είδους αμαρτίες. Τότε Εκείνος μας υπόσχεται ότι θα μας δέχεται σαν παιδιά Του. «καὶ ἔσομαι αὐτῶν Θεός, καὶ αὐτοὶ ἔσονταί μοι λαός».

Εάν ο εαυτός μας, η ψυχή, η καρδιά και το σώμα μας είναι καθαρά από κάθε μολυσμό, εάν φροντίζουμε η κάθε μέρα να γίνεται ημέρα αρετής και αγιασμού και η σκέψη μας να είναι στο ότι ο Θεός είναι εντός μας, είναι πανταχού παρών και μας βλέπει και μας ακούει, τότε μας δυναμώνει την πίστη ότι θα σπεύσει να μας βοηθήσει σε κάθε δύσκολή περίσταση.

Θα είμαι ο πατέρας σας και εσείς θα είστε οι υιοί μου και οι θυγατέρες μου «καὶ ἔσομαι ὑμῖν εἰς πατέρα καὶ ὑμεῖς ἔσεσθέ μοι εἰς υἱοὺς καὶ θυγατέρας».

Αδελφοί μου! Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Η συναίσθηση ότι η παρουσία του Θεού είναι εντός μας και ότι γνωρίζει τα πάντα, τότε ο άνθρωπος δύσκολα πράττει το κακό και την αμαρτία.

Να ευχηθούμε ώστε να υπάρχει μέσα μας η πίστη ότι τα μάτια του Θεού είναι άγρυπνα και μας παρακολουθούν και έτοιμα να μας βοηθήσουν. Έτσι θα ζούμε χωρίς το φόβο του διαβόλου, θα είμαστε πάντα τηρητές του Νόμου του Θεού και δυνατοί στην ζωή και την πίστη. Αμήν!


Δεν υπάρχουν σχόλια: