Translate

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ 20ού ΙΕΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ Ι. Μ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


 


Η Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, στα πλαίσια της νέας ιεραποστολικής χρονιάς 2022-2023, διοργάνωσε την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022, στο Πνευματικό Κέντρο της, υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου, το 20ό Ιερατικό Συνέδριο, με θέμα «Εκκλησία και προφητικός λόγος».

Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου, άρχισε το πρωί με Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής πόλεως, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκτάριο, στο τέλος της οποίας τελέστηκε μνημόσυνο για τους Αρχιερείς, τους ιερείς και διακόνους, καθώς και τους μοναχούς και τις μοναχές που διακόνησαν στην  Ιερά  Μητρόπολη Κερκύρας.

Την έναρξη του Συνεδρίου έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ο οποίος τόνισε ότι η ζωή της Εκκλησίας είναι χαρά και αλήθεια που σώζει διά της κοινωνίας με το πρόσωπο του Χριστού. Οι κληρικοί ιδίως καλούνται να ζούνε και να καλλιεργούν την χαρά και την αλήθεια ως εκκλησιαστική συνείδηση.

Με τις εισηγήσεις των ελλογιμοτάτων καθηγητών κ. Χρήστου Καραγιάννη, κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και κ. Νικολάου Ξιώνη, αναπληρωτή καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, επισημάνθηκε η αλλοίωση της εκκλησιαστικής συνειδήσεως τόσο από τις επιδράσεις του δυτικού πολιτισμού  και της προφητικής εξάρσεως επί τη βάσει των δύσκολων κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών της σύγχρονης εποχής.

Αναδεικνύονται σήμερα ο ατομισμός και η υποκειμενικότητα έναντι της οργανικής και λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας.

Ο άνθρωπος προσπαθεί να επικαλύψει τον Θεό και να αντικαταστήσει την πίστη σ’  Εκείνον με την εμπιστοσύνη στα έργα των ανθρώπων.

Η πνευματική παράδοση της Εκκλησίας είναι η βάση για να μπορέσουμε να μη συσχηματισθούμε με το εκκοσμικευμένο πνεύμα. Γι’  αυτό και η ποιμαντική και η κατήχηση της Εκκλησίας οφείλουν να μην αφίστανται της παραδόσεως και να μην προτείνονται καινοτομίες που δεν ωφελούν πνευματικά και αλλοιώνουν το μήνυμα της πίστεως.

Προσωπικές απόψεις και ερμηνείες  λαμβάνουν προφητικό χαρακτήρα, προκειμένου οι φορείς τους να αποκτήσουν αποδοχή. Αυτό όμως γεννά τον κίνδυνο καταλοιδόρησης της Εκκλησίας, καθώς οι περισσότερες από αυτές δεν αποσκοπούν στην πνευματική προαγωγή των πιστών, αλλά στην δημιουργία οπαδών που φοβούνται τα έσχατα.

Οι ιερείς οφείλουν επομένως να καθοδηγούν τον λαό σε μετάνοια, πνευματική καλλιέργεια, μαρτυρία αληθείας και να απορρίπτουν την προφητειολαγνία και την θαυματολαγνία, που αποπροσανατολίζουν από το νόημα και την εμπειρία της πίστεως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του Συνεδρίου οι ιερείς προέβησαν σε εθελοντική αιμοδοσία, ενισχύοντας την κάλυψη των μεγάλων αναγκών σε αίμα που υπάρχουν στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας.











Δεν υπάρχουν σχόλια: