Translate

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Εσπερινός του Αγίου Δημητρίου στα Γαζάτικα Κέρκυρας

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στα Γαζάτικα, μετέβει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος, όπου και χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος εορτάζεται με μεγαλοπρέπεια σε ολόκληρη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη, πλαισιωμένος από ιερείς της περιοχής. 

Στο αναλόγιο του ναού μαζί με τους ιεροψάλτες της ενορίας ,έψαλλε και ο εορτάζων κ. Δημήτριος Μεταλληνός, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αγίου Δημητρίου, τονίζοντας ιδιαίτερα την αγάπη του για το Θεό, την οποία του καλλιέργησαν οι γονείς του από πολύ μικρή ηλικία. Και παρόλο που καθώς μεγάλωνε ο άγιος κατάφερε να αποκτήσει σπουδαία αξιώματα, και να γίνει σπουδαίο στέλεχος του ρωμαϊκού στρατού σε ηλικία μόλις 22 ετών, εντούτοις, αναζητώντας τα υψηλά και τα σπουδαία για τη ζωή, έγινε σπουδαίος κήρυκας του Χριστιανισμού στη Θεσσαλονίκη, νουθετώντας νέους ανθρώπους και οδηγώντας τους στον αληθινό Θεό.

Η αυθεντικότητά του, τον έκαμε να διδάσκει την Αγία Γραφή στους νέους της πόλης, και να συγκεντρώνει πλήθος νέων στις υπόγειες στοές για να ακούσουν το ευαγγέλιο του Χριστού. Ο σεβασμιώτατος ανέφερε χαρακτηριστικά πως τον Άγιο Δημήτριο, όπως και κάθε άγιο της εκκλησίας μας, τον εξέλεξε ο ίδιος ο Θεός από την κοιλία της μητρός του, δίδοντας του πολλά τάλαντα και χαρίσματα.

Με αφορμή τη νουθεσία τον γονέων του Αγίου, που του δίδαξαν την ευλάβεια και την πίστη στο Θεό, ο κ. Νεκτάριος ανέφερε πως σήμερα οι νέοι δεν γνωρίζουν τις αλήθειες της πίστης μας, καθώς ο θεσμός της οικογένειας και της παιδείας έχουν ασθενήσει, δίδοντας προτεραιότητα μόνο σε δραστηριότητες πολιτιστικές και αθλητικές, οι οποίες όμως δεν αρκούν για να γεμίζουν την ψυχή των νέων ανθρώπων που αναζητούν την ελπίδα και το όραμα, το στήριγμα που θα ακουμπήσουν τη ζωή τους για να πλεύσουν στις φουρτούνες της καθημερινότητας με ασφάλεια.

Συνδέοντας το ιστορικό γεγονός του Τιτανικού με την εποχή μας, εκείνου του πλοίου που έκανε το παρθενικό του ταξίδι και προσέκρουσε σε ένα παγόβουνο, ανέφερε πως τότε δόθηκε η εντολή να κάνουν όπισθεν ολοταχώς, όμως ήταν αργά. Έχουμε σήμερα μπροστά μας ένα παγόβουνο που μας οδηγεί στην απόγνωση και σε αδιέξοδα, και μόνο η επιστροφή στον Θεό, στην ζωή της Εκκλησίας, με αληθινή αγάπη προς τον Θεό και αυταπάρνηση του ιδίου θελήματός μας μπορούμε να αποφύγουμε τα παγόβουνα της σκληροκαρδίας των ανθρώπων, αλλά και τις συνέπειες των.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του, που σε αυτή την μικρή περιοχή, και σε αυτή τη μικρή εκκλησία, οι άνθρωποι έχουν καρδιές πυρωμένες για την Εκκλησία του Χριστού. Ευχήθηκε με τις πρεσβείες του Αγίου Δημητρίου, να κατευθύνεται η ζωή όλων μας από ιδανικά και αξίες, τα οποία ξεθωριάζουν στην σύγχρονη ζωή μας που κατακλύζεται από ιδιοτέλειες, οι οποίες μας κρατούν δέσμιους, και δεν μας οδηγούν στην αληθινή ελευθερία, την ελευθερία του Θεού.

Κλείνοντας, κάλεσε τους γονείς να γίνουν πρότυπο στα παιδιά τους, αποτελώντας το βίωμα τους παράδειγμα προς μίμηση, ώστε να γεμίσουν οι ψυχές τους Χριστό και Ελλάδα.







Δεν υπάρχουν σχόλια: